Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Jünkerath

Jünkerath is een gemeente in de kreis Vulkaneifel dicht bij de Belgische grens. De gemeente bestaat uit twee dorpen, Jünkerath en Glaadt, met samen ruim 1600 inwoners. Jünkerath ligt in het dal van de rivier de Kyll en behoort geologisch tot de Kalkeifel. Jünkerath is een door de Duitse overheid erkend toeristenoord. Over de weg is Jünkerath via de B421 te bereiken. Verder ligt Jünkerath aan de spoorlijn Keulen–Euskirchen–Gerolstein–Trier.

Jünkerath was in de Romeinse tijd een station langs de weg van Trier naar Keulen. Het huidige gebied van de gemeente Jünkerath behoorde sinds de vijftiende eeuw tot de heerlijkheid Jünkerath in het bezit van de graven van Manderscheid-Blankenheim. In 1687 werd er in Jünkerath een ijzersmelterij ingericht, waar ijzererts dat in de omgeving werd gedolven, werd verwerkt. Hieruit ontwikkelde zich later de Jünkerather Gewerkschaft. Als gevolg van de Vrede van Lunéville viel Jünkerath in 1801, net als het hele gebied van de linker Rijnoever, toe aan Frankrijk. Als gevolg van het Weense congres werd Jünkerath in 1815 Pruisisch. De huidige gemeente Jünkerath werd in 1930 gevormd door de samenvoeging met de voormalige gemeente Glaadt.

Omdat Jünkerath een officieel erkend toeristenoord is, valt er voor toeristen ook veel te beleven. In het Eisenmuseum wordt de geschiedenis van de ijzerindustrie vanaf de vijftiende eeuw in de Eifel belicht. Zo zijn er verschillende gietvormen, decoratieve fornuizen en haardplaten en veel meer te zien. In het spoorwegmuseum van Jünkerath worden vele interessante stukken van de meer dan 140-jarige geschiedenis van de spoorwegen in Jünkerath getoond. De schitterende natuurlijke omgeving van Jünkerath biedt de toerist een ruime keuze aan wandel- en fietstochten. Verder is het mogelijk om in het nabijgelegen stuwmeer te vissen. De gemeente Jünkerath wordt ook aangedaan door langeafstandsfiets- en wandelpaden, zoals het fietspad dat gedeeltelijk op het tracé van de voormalige Vennquerbahn naar Malmedy in België is aangelegd. De gemeente biedt een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven