Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Bloemen en Planten in de Eifel

De plantenwereld van de Eifel is van een diversiteit die niet alleen toeristen en natuurliefhebbers aanspreekt, maar die ook botanici doet watertanden. Net zo afwisselend als de landschappen van de Eifel – de Vulkaaneifel, de Roereifel, de Noord-Eifel en de Hoge Venen – is de soortenrijkdom van het gebied. In de bossen, de beek- en rivierdalen, op droge weiden of heidelanden en in het natte moerasland of rondom de Maaren, overal vindt u karakteristieke plantensoorten en ecosystemen.

Bloemen en planten in de Eifel

De aanblik van de bloeiende weidegebieden in de Eifel spreken iedere bezoeker tot de verbeelding. Ook al zijn deze gebieden in de loop der eeuwen ontstaan onder invloed van de mens die het land voor de landbouw heeft geëxploiteerd, de mix van cultuurlandschap en natuur zorgt voor een aanblik waarvan iedere natuurliefhebber onder de indruk raakt. In de gebieden die minder door de mens gevormd zijn, vertoont de plantenwereld zich in een meer oorspronkelijke toestand, bijvoorbeeld in het hoogveenlandschap. En de beukenbossen van de regio van het Nationalpark Eifel geven de bezoeker een goed idee van hoe de Eifel er in prehistorische tijden uitgezien moet hebben. De toerist kan de gevarieerde flora van de Eifel leren kennen aan de hand van wandel-, fiets- en GPS-tochten onder begeleiding van natuurgidsen. In de lente kunt u in de beekdalen van het Nationalpark Eifel de indrukwekkende gele zee van bloeiende narcissen aantreffen en het grootste aaneen gesloten gebied met daslook van Europa doorkruisen. De bloeiende pracht van de halfdroge weidengebieden van de Kalkeifel met de zeldzame orchideeën- en gentiaansoorten, maakt niet alleen de botanicus enthousiast. Veertig van de zestig in Duitsland inheemse orchideeënsoorten komen hier voor. De karakteristieke boom op de halfdroge weidelanden is de jeneverbes.

In de Vulkaaneifel zijn het de schitterende gele bloemen van de brem die ook wel “Eifelgoud” genoemd worden, die de hellingen van de rivierdalen laten oplichten. In de herfst zijn het het roestkleurige pijpengras dat over het hoogveen zijn gloed verspreidt. En natuurlijk de bossen in al hun uitbundige herfstpracht laten de vakantieganger in de Eifel vaak denken in Canada de Indian Summer te beleven.


>> Steden en dorpen in de Eifel