Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Ammeldingen

Altenahr is een gemeente van nog geen 2000 inwoners in de Kreis Ahrweiler in de hoge Eifel in Duitsland. De wijnbouwgemeente ligt in het Ahrdal op de noordoostelijke rand van het Ahrgebergte, zo’n 35 kilometer ten zuidwesten van Bonn. De gemeente bestaat uit vier dorpjes en gehuchten: Altenahr, Altenburg, Kreuzberg en Reimerzhoven. Over de weg is Altenahr te bereiken via de B267 en de B257. Het voormalige station van Altenahr is nu slechts een halte op het traject van de Ahrdalspoorweg van Remagen naar Ahrbrück. Het magnifieke rotslandschap waarin Altenahr ligt, de wijnbouw en de idyllische steegjes en hoekjes maakten van Altenahr al sinds lang een geliefde toeristische trekpleister.

Het gebied van Altenahr was al in de Frankische tijd bewoond. Het dorp ontstond echter pas samen met de bouw van de burcht Are door de graaf Theoderik I van Are, rond 1100. In 1246 schonk de graaf Frederik van Are-Hochstaden met instemming van zijn familie de burcht de graafschap aan de aartsbisschop van Keulen. De burcht vormde het bestuurlijke centrum van de aartsbisschop en deed bovendien dienst als gevangenis. Na negen maanden van belegering werd de burcht in 1690 voor het eerst veroverd en het dorp Altenahr platgebrand. In 1714 werd de burcht door Keulse troepen verwoest, omdat die als roversnest dienst deed. In samenhang met de burcht beschikte het Ahrdal over vestingwerken met drie poorten, waarvan de laatste poort in 1804 door het hoge water van de Ahr werd verzwolgen. Restanten van deze poort, de Brückenpforte, zijn ten noorden van Altenahr nog te vinden.

De parochiekerk van Altenahr in Romaanse bouwstijl opgetrokken wordt in 1166 voor het eerst vermeld. Deze is gesticht door de graven van Are. Het gotische koor werd in 1326 toegevoegd en het gewelf van het schip stamt uit de vijftiende eeuw. De burcht van Are had rond 1100 een vierkant bouwplan. Aan de zuidzijde bevindt zich de oude toegangspoort met toren. Verder zijn op het terrein van de burcht nog de ruïnes van de kapel van rond 1200 te vinden. De ruïne ligt 113 meter boven de Ahr en van hieruit heeft men een prachtig uitzicht over het Ahrdal. Jaarlijks, vanaf de laatste zondag in september en alle zondagen van oktober worden de zogenoemde “Weinsonntage” gehouden. Door zijn prachtige ligging in een overweldigende natuur is Altenahr, als officieel door de Duitse overheid erkend toeristenoord, een uitstekende uitvalsplaats voor een vakantie in de Eifel. Door de gemeente ligt maar liefst 73 kilometer wandelpad verdeeld over twaalf verschillende routes. Deze routes zijn goed bewegwijzerd. Ook voor andere vormen van vrijetijdsbesteding is Altenahr zeer geliefd.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven