Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Birresborn

Birresborn is een dorp van bijna 1200 inwoners in de kreis Vulkaneifel. Het dorp ligt even ten zuiden van Gerolstein op een hoogte van 350 meter in het dal van de Kyll. Birresborn is een officieel erkend herstellingsoord (Erholungsort). Het dorp wordt omgeven door de volgende bergen: Rödelkaul (592 meter), Daxberg (548 meter), Goldberg (523 meter) en de vulkaan Kalem (509 meter). Birresborn ligt aan de L24 en is het eenvoudigst te bereiken via de A60. Bovendien ligt het dorp met een eigen halte aan de spoorlijn tussen Keulen en Trier.

De naam Birresborn duikt voor het eerst in 762 op in een oorkonde. Waarschijnlijk was het deel van het Kylldal waarin Birresborn ligt, nog niet bewoond in de Romeinse tijd, maar in de omliggende heuvels zijn wel verschillende archeologische vondsten gedaan uit de Romeinse tijd. Doordat het dorp in 1871 op het spoorwegnet werd aangesloten en vervolgens een aantal van de bronnen in de omgeving werden aangemerkt als geneeskrachtig, lag de toeristische ontwikkeling voor Birresborn open. De officiële erkenning door de overheid van de bronnen volgde in 1914. Helaas is Birresborn de Tweede Wereldoorlog niet ongeschonden doorgekomen, omdat het dorp op Eerste Kerstdag 1944 door een geallieerde luchtaanval grotendeels verwoest werd. In een grootscheepse gemeentelijke herindeling in 1970 werd Birresborn met dertien andere gemeenten verenigd in een groter samenwerkingsverband.

Een van de attracties van Birresborn, de Adonisbron, die midden in het dorp ligt is sinds 2003 wegens verontreinigingen helaas gesloten. Maar de Lindenbron, vier kilometer buiten het dorp, is met zijn tot monument verklaarde bronpaviljoen, nog steeds en bezoek waard. Hier kan men gratis het water drinken dat elders als het beroemde “Gerolsteiner” verkocht wordt. Andere bezienswaardigheden in Birresborn zijn de ijsgrot en de “Adam en Eva”, twee meer dan 200 jaar oude dennenbomen. Voor de langer in de Eifel verblijvende toeristen heeft Birresborn een ruime keuze aan hotels, pensions en vakantiewoningen. De vulkanische oorsprong van de Eifel heeft gezorgd voor een gevarieerd landschap waarin prachtige wandel- en fietstochten gemaakt kunnen worden. Steeds weer stuit de bezoeker op verrassende natuurverschijnselen.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven