Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Bleialf

Bleialf is een kleine gemeente van bijna 1200 inwoners in de Eifel. Het dorp dat een door de Duitse overheid erkend Erholungsort – een dorp dat door zijn uitstekende luchtkwaliteit geschikt is als vakantieplaats – is, ligt in de kreis Bitburg-Prüm dichtbij de Belgische grens. Bleialf ligt in het natuurpark Noord-Eifel. Tot de gemeente behoren ook nog de gehuchten Bahnhof Bleialf, Hamburg en Mühlenberg, Jüstenschlag, Pannenbrett, Richelberg en Wippelsbach. Over de weg is Bleialf via de A60, L1, L12 en L17 te bereiken.

Bleialf kan bogen op een lange geschiedenis. Al in de Romeinse tijd was sprake van bewoning. Dat is bijvoorbeeld te zien aan de ruïnes van een Romeinse nederzetting bij Mützenich en in 1906 werd bij Winterscheid een stenen sarcofaag uit de eerste eeuw ontdekt. Ook daarna zijn er verschillende Roenise voorwerpen aan het licht gekomen, waaronder Romeins aardewerk. De geschiedenis van Bleialf begint met de abdij van Prüm, waarmee de gemeente vele eeuwen verbonden was. Bleialf wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld uit 893. Het klooster van Prüm was in de Frankische tijd een van de rijkste kloosters. Tot het jaar 1584 was de naam van de gemeente Alve en pas sinds dat jaar werd het Bleialf. In de tiende en elfde eeuw behoorde Bleialf tot de graven van het Luxemburgse Vianden en in 1187 kwam het dorp weer onder bestuur van het Lievevrouwenklooster van Prüm.

Tot de bezienswaardigheden van Bleialf behoort de Maria-Hemelvaartkerk die al in 1187 wordt genoemd. In 1496 werd begonnen met de bouw van een nieuwe kerk, omdat de lood- en koperwinning in de streek een grote vlucht had genomen. De kerk is gebouwd in de stijl van de gotiek, de zijbeuken moesten in 1925 weer worden afgebroken om de kerk te kunnen vergroten. De oude kerk werd in de nieuwe kerk geïntegreerd en in 1927 werd de kerk ingewijd. Een andere bezienswaardigheid is de oude loodmijn Mühlenberger Stollen. Sinds 1966 stoppen er geen personentreinen meer in Bahnhof Bleialf en ook het goederenverkeer is in 1987 gestopt. De sporen zijn nu verdwenen.

Voor toeristen is Bleialf een aantrekkelijke plaats, niet alleen door het feit dat het een Erholungsort is, maar ook door de prachtige omgeving die bij uitstek geschikt is voor lange wandel- en fietstochten. Bleialf ligt aan een langeafstandsfietspad van België tot ver in de Eifel, dat is aangelegd over het voormalige spoor. Dit fietspad voert ook door de 400 meter lange voormalige Bleialfer spoortunnel. Ook zijn in Bleialf voldoende mogelijkheden voor overnachting voorhanden.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven