Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Bollendorf

Bollendorf is een gemeente in de kreis Bitburg-Prüm in de Eifel. Bollendorf is een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. De gemeente ligt in het Duits-Luxemburgse natuurpark, direct aan de grensrivier de Sûre (Duits: Sauer) tussen Duitsland en Luxemburg. Tot de gemeente Bollendorf behoren ook de gehuchten Altschmiede, Diesburgerhof, Dillingerbrück, Laufenwehr, Neu-Diesburgerhof, Pölsenhof, Sonnenhof, Weilerbach en Westerheld. Bollendorf is via de L1 en L3 over de weg te bereiken, en vanuit Luxemburg over weg nummer 10 uit Diekirch.

Bollendorf is voor het eerst vermeld in een oorkonde uit het jaar 716 met de naam Villa Bollana, als schenking aan de abdij van Echternach. Al in 915 komt de naam Bollendorf voor. Al aan het eind van de tiende eeuw hadden de graven van Luxemburg de heerschappij over Bollendorf en die zou tot het eind van de dertiende eeuw duren. De rechten op de landerijen werden lange tijd door twee Echternachse kloosters betwist, de abdij en het Clarissenklooster. Tot het eind van de achttiende eeuw bleef Bollendorf Luxemburgs. Tussen het einde van de achttiende eeuw en het eind van de Tweede Wereldoorlog, waren grote delen van beroepsbevolking van Bollendorf werkzaam in het nabijgelegen Weilerbach als mijnwerkers in de ijzermijnen en als arbeiders in de ijzerverwerkende industrie. Sinds de stillegging van die fabrieken pendelen veel inwoners naar Luxemburg. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste bron van inkomsten voor Bollendorf.

Tot de bezienswaardigheden van Bollendorf behoren de burcht Bollendorf die op een rotspunt in de Sûre staat, de Sint Michaelkerk uit 1830, het slot Weilerbach in barokstijl uit 1777-1780, dat tegenwoordig in gebruik is als gezondheidscentrum, de ruïne van de Romeinse Villa Rustica en het Fraubillenkreuz, een kruis dat uit een menhir gehouwen is. Voor de toerist die overnachting zoekt in Bollendorf is er veel keuze. Er zijn verschillende hotels, pensions, vakantiewoningen, een jeugdherberg en zelfs een camping. De omgeving van Bollendorf leent zich uitstekend voor het maken van lange wandel- en fietstochten. Op de Sûre zijn verschillende vormen van watersport te beoefenen.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven