Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Brimingen

Brimingen is een heel kleine gemeente van slechts 83 inwoners in de kreis Bitburg-Prüm in de westelijke Eifel. Brimingen ligt op een bergrug tussen Enz en Prüm en zeer dicht bij de grens met Luxemburg. Tot de gemeente behoort ook een deel van Weilers Neuhaus. Brimingen is hoofdzakelijk een landelijke gemeenschap. Het grondgebied wordt voornamelijk voor de landbouw gebruikt en de meeste inwoners werken in Bitburg. Via de weg is Brimingen over de B50 te bereiken.

Op het gebied van de gemeente Brimingen zijn verschillende heuvelgraven en strooiplaatsen voor as van crematies uit de Romeinse tijd gevonden, die wijzen op een vroege bewoning van de streek. Het dorp Brimingen wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd uit 1473. In 1636 stierven bijna alle inwoners aan de pest, zodat de negen huizen van Brimingen in 1656 alle vervallen waren. Tot het einde van de achttiende eeuw behoorde Brimingen tot de heerlijkheid Neuerburg in Luxemburg. In 1794 bezetten Franse revolutionaire troepen de Oostenrijkse Nederlanden waartoe ook Luxemburg behoorde. Tot 1814 behoorde Brimingen tot het canton Neuerburg. In 1815 viel het voormalige Luxemburgse gebied ten oosten van de Sûre en de Our op het Weens congres aan het koninkrijk Pruisen toe. Daarmee kwam Brimingen in Duitse handen.

Tot de bezienswaardigheden van Brimingen behoren een paar zeer oude boerderijen in de dorpskern die in de afgelopen jaren gerenoveerd zijn. Verder zijn er ook een paar opmerkelijke wegkruizen in de gemeente. Voor wandelaars en fietsers heeft de gemeente Brimingen veel te bieden. De prachtige natuur biedt ruimschoots gelegenheid om van de rust, de pracht en de schone lucht in de Eifel te genieten.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven