Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Dudeldorf

Dudeldorf met ruim 1100 inwoners is een kleine gemeente in de kreis Bitburg-Prüm in de Eifel. Dudeldorf is een door de Duitse overheid erkend toeristenoord. Tot de gemeente Dudeldorf behoort verder het dorp Ordorf. Dudeldorf ligt in een dal en door het gemeentegebied stromen meerdere beken, zoals de Langebach, de Zwergenbach, de Birkenhofgraben, de Magelterbach en de Langwiesgraben. Behalve de eerste zijn het allemaal zeer smalle beken. Over de weg is Dudeldorf via de A1, de A60 en de B50 te bereiken.

Archeologische vondsten bewijzen dat Dudeldorf al in de steentijd bewoond was. Ook uit de Romeinse tijd zijn daarvan bewijzen te vinden in de vorm van droogmuren die gebruikt werden bij de wijnbouw. De eerste vermelding in een oorkonde stamt uit 816. In de middeleeuwen beheerste twee burchten van het geslacht van Dudeldorf de omgeving, deze werden aan het eind van de twaalfde eeuw aan de graven van Vianden in Luxemburg tot leengoed gegeven. In 1345 werd aan Dudeldorf stadsrechten verleend. In 1470 onderging Dudeldorf de enige bekende vijandelijke aanval, die echter zonder vechten beslecht werd. Wel werd een deel van de stad in brand gezet. Tot 1795 bleven Dudeldorf en Ordorf Luxemburgs, waarna de Franse tijd begon die weer eindigde met het Weens congres in 1815 waarbij de hele Eifel onder Pruisisch bestuur kwam.

Rond Dudeldorf zijn in de loop der tijd veel sagen ontstaan. Een daarvan is die van het pestvlammetje. Dat zou een blauw vlammetje zijn geweest dat in het midden van de zestiende eeuw de zwarte dood naar Dudeldorf bracht. Een metselaar volgde het vlammetje en zag hoe het zich in een nis van de stadsmuur verschool. Direct metselde de metselaar de nis dicht. Sindsdien viel geen Dudeldorfenaar meer ten offer aan de pest. Een paar jaar later wilde de metselaar controleren of het pestvlammetje nog leefde. Hij opende de nis voorzichtig en schrok toen het vlammetje uit de spleet ontsnapte. Opnieuw verbreidde de pest zich door Dudeldorf. Uit schuldgevoel volgde de metselaar het vlammetje, maar die bemerkte dat en probeerde te vluchten door de bossen rond Dudeldorf. Toen het zich op een stenen kruis neselde, metselde de metselaar het opnieuw in. Dit wegkruis staat er nog steeds in Im Kallen.

Tot de bezienswaardigheden van Dudeldorf behoren de burcht die in de achttiende eeuw tot een herenhuis is verbouwd. Verder de stadsmuren en -poorten uit de veertiende eeuw, de katholieke Sinte Maria Regina uit 1909, de oude brouwerij en nog enkele andere oude herenhuizen. Het bos van Dudeldorf Im Kallen of ook wel Im Märchen (in het sprookje) is een geliefde plek voor wandelaars en fietsers. Het toeristenoord Dudeldorf herbergt vele onderkomens voor elke beurs. Er is een hotels, pension en vakantiewoningen en ook de horeca in de vorm van restaurants, eethuizen en cafés is goed vertegenwoordigd.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven