Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Ferschweiler

Ferschweiler is een dorp in de gemeente Südeifel in de kreis Bitburg-Prüm. Het dorp met net geen 1000 inwoners ligt in de zuidelijke Eifel op het Ferschweiler plateau. Ferschweiler is een door de Duitse overheid erkend vakantieoord direct aan de grens met Luxemburg. Over de weg is Ferschweiler via de B257 en de L4 te bereiken.

Ferschweiler wordt voor het in 751 in een oorkonde vermeld, waaruit blijkt dat het dorp is gebouwd op restanten van een Romeinse vestiging. Het dorp werd bestuurd door de abdij van Echternach. Na de neergang van de abdij van Echternach hoorde Ferschweiler bij de Oostenrijkse Nederlanden van 1714. Met de bezetting door de Revolutionaire troepen werd Ferschweiler, net als de hele regio van de linker Rijnoever, Frans. Deze bezetting duurde tot 1815, het jaar waarin de heerschappij van het gebied bij het Weens congres overging op het koninkrijk Pruisen. Door de hapering in de ontwikkeling van de landbouwtechnieken, kreeg Ferschweiler te maken met een grote emigratiegolf in de tweede helft van de negentiende eeuw. Pas na de Eerste Wereldoorlog begon het inwoneraantal weer te groeien, tot het enige jaren geleden de 1000 bereikte.

Ferschweiler ligt op het Ferschweiler Plateau, waarop ook het dorp Ernzen ligt. Dit plateau is een uitgestrekte hoogvlakte van zandsteen. Het plateau is vooral vanwege de vele archeologische vindplaatsen uit de jonge steentijd bekend. Beroemd is vooral het 3,50 meter hoge Fraubillenkreuz, een menhir waar een kruis in is uitgehakt, naar de overlevering door Sint Willibrord zelf. Andere van zulke stenen zijn de Langstein en de Druïdensteen. Ook de Teufelsschlucht ofwel Duivelskloof is een bezoekje waard. Het oriëntatiepunt van Ferschweiler is de Luzienturm. Zeer bezienswaardig is de Ferschweiler Mühle uit 1767 die ligt in het dal van de Weilerbach evenals het slot Weilersbach. De huidige parochiekerk is gebouwd na 1826. In de Tweede Wereldoorlog is die volledig verwoest maar daarna weer opgebouwd.

De omgeving van Ferschweiler is door onder andere het Ferschweiler Plateau een paradijs voor wandelaars en fietsers.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven