Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Gillenfeld

Gillenfeld is een kleine gemeente van bijna 1500 inwoners in de kreis Vulkaneifel in de Eifel. Gillenfeld is een door de Duitse overheid erkend zogenoemd Erholungsort, een vakantieplaats. De gemeente ligt in de vulkaaneifel en heeft een zuiverrond kratermeer, de Pulvermaar, dat een van de diepste natuurlijke meren van Duitsland is. Over de weg is Gillenfeld via de A1, de A48 en de B421 te bereiken. Met het spoor is Gillenfeld niet meer te bereizen, maar op het voormalige traject dat in 1988 buiten dienst gesteld werd, is nu een fietspad aangelegd.

Gillenfeld wordt voor het eerst vermeld in 1016, toen door keizer Hendrik II aan het Florinusstift van Koblenz gevestigd in het dorp het markt-, munt- en tolrecht verleend werd. Tot het einde van de achttiende eeuw werd de heerschappij over Gillenfeld uitgeoefend door de provoost van het Florinusstift. Gillenfeld had veel te lijden van de Franse troepen die na de revolutie door het dorp trokken. Van 1798 tot 1814 was Gillenfeld door de Fransen bezet en in 1815 kwam het dorp als gevolg van het Weens congres in Pruisische handen. Tussen 1836 en 1884 vertrok een groot deel van de Gillenfeldse bevolking naar Amerika en Algerije, dat door de Fransen was bezet. In de jaren 1876 en 1887 werd het dorp grotendeels door branden verwoest.

Tot de bezienswaardigheden van Gillenfeld behoort ongetwijfeld de Pulvermaar, die ook gebruikt wordt voor verschillende vormen van watersport, zoals zwemmen, varen en vissen. Het andere kratermeer in Gillenfeld, de Holzmaar, is een beschermd natuurgebied en biedt een totaal andere aanblik dan de Pulvermaar. Ook hier kan gevist worden, maar zeker voor het maken van lange wandelingen is de omgeving heel geschikt. De Holzmaar is het jongste uit van een rij van drie maren die na elkaar ontstaan zijn en al minstens 20.000 jaar oud zijn. Het tot de verbeelding sprekende oude vulkaanlandschap van de Vulkaaneifel waarin Gillenfeld ligt, leent zich bij uitstek voor lange wandel- en fietstochten op de goed bewegwijzerde paden. Ook voor nordicwalkers is er ruimte voldoende in Gillenfeld. Voor kinderen is er een sprookjesnatuurpad. Door de vele overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en vakantiewoningen, leent Gillenfeld zich goed als uitvalsbasis vor een Eifelvakantie. In de gemeente is er bovendien een vakantiepark en een camping, zodat er voor iedere beurs wel wat van zijn gading te vinden is.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven