Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Gondorf

Gondorf is een gemeente van nog geen 300 inwoners in de kreis Bitburg-Prüm in de zuidwestelijke Eifel. Gondorf is een door de Duitse overheid erkend vakantieoord. Gondorf ligt dicht bij de stad Bitburg, namelijk op maar 5 kilometer afstand. Het gemeentegebied strekt zich uit tussen de rivier de Kyll en de B50, waarover het dorp eenvoudig te bereiken is. Gondorf wordt omgeven door een natuurlijke wal, die het voor de koude noordelijke en oostelijke winden afschermt. Het gebied is vooral in gebruik als landbouwgrond en slechts 5 procent is bos.

Op een vroege bewoning van het gebied wijzen Frankische grafvelden en vondsten van aardewerk uit de tweede en derde eeuw. De eerste vermelding in een oorkonde stamt echter pas uit 1226. Tot 1796, het jaar waarin het gebied door de Fransen werd bezet, behoorde Gondorf deels tot de proosdij van bitburg en deels tot de heerlijkheid Dudeldorf in het hertogdom Luxemburg. De Franse revolutionaire troepen bezetten het hele gebied van de linker Rijnoever en deze bezetting duurde tot 1815 het jaar waarin Napoleon definitief werd verslagen. Bij het Weens congres viel de regio toe aan het koninkrijk Pruisen, evenals het Luxemburgse gebied ten oosten van de Our.

Tot de bezienswaardigheden van Gondorf behoren de Sint Wendelinkerk en een oorlogsmonument. In Gondorf werden tussen 1874 en 1890 voornamelijk Romeinse bodemvondsten gedaan. Deze zijn tegenwoordig te bezichtigen in het Wilhelm Hackmuseum in Ludwigshafen. Belangrijk voor Gondorf op toeristisch gebied is ook het in 1964 geopende Eifelpark, een dierentuin en amusementspark. Het dorp heeft twee hotels en een nog steeds stijgend aantal vakantiewoningen. Bovendien leent de mooie natuurlijke omgeving van de Eifel zich bij uitstek voor het maken van lange wandel- en fietstochten.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven