Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Hocheifel

Hocheifelfoto: www.hocheifel-nuerburgring.de
Met de benaming Hocheifel wordt het oostelijke deel van het middelgebergte de Eifel in Duitsland aangeduid. De Hocheifel bestrijkt 648 km². De hoogste berg in dit deel van de Eifel is de Hohe Acht met 750 meter. De Hocheifel ligt tussen Adenau in het noordwesten, Schalkenbach in het noordoosten, Mayen in het oosten, Kaisersesch in het zuidoosten, Ulmen in het zuiden, Daun in het zuidwesten en Dockweiler in het westen. Naar het zuiden toe, gaat de Hocheifel in de Moezeleifel over, naar het westen in de Kalkeifel, naar het noorden in de Ahreifel en naar het oosten in het Middelrijngebied. De Hocheifel bevindt zich in de regenschaduw van de Schneifel in het westen, waardoor het gebied een beter klimaat kent dan de andere delen van de Eifel.

Hoge deel van de Eifel foto: www.traum-ferienwohnungen.de

Het Adenauer land wordt gekenmerkt door de Hohe Acht, de Arenberg en de Nürburg en het is speciaal bekend door de Nürburgring. Het Adenauer land wordt net als de hele Hocheifel gekenmerkt door grazige weiden, kleine beken en schitterende vergezichten. Het landschap draagt de tekenen van een eeuwenlange bewoning. Ook van de vulkanische herkomst van het gebied is nog veel in het landschap te herkennen. De afgesleten vulkaankegels die tegenwoordig de hoogste punten in het landschap vormen, laten de bezoekers raden hoe hoog de Eifel vroeger geweest moet zijn. Het gebergte heeft vele bronnen en beken en riviertjes die het water naar de vele grotere rivieren zoals de Rijn en de Moezel afvoeren. De Romeinse waterleiding die van de Eifel naar Keulen leidt, is een kenmerk van de Eifel als waterland. De slechte roep van een ruw klimaat ijlt steeds voor de naam Eifel uit, maar is dat wel altijd terecht? In de rivierdalen van Rijn en Moezel is het klimaat inderdaad wel wat milder, en in de Hocheifel zijn de nachten wat frisser en de winters wat kouder. Toch valt het met de hoeveelheid regen alleszins mee.

Een voordeel van de koudere winters is natuurlijk ook dat hier de mogelijkheden tot wintersport geboden wordt. In de zomer zijn daarentegen de koeler nachten een welkome afwisseling voor de hete dagen. De overige twee seizoenen bieden ieder ook hun eigen voordelen en uiteraard pracht. De ontwakende natuur in de lente met alle tinten groen en de bloesemzee. In de herfst zijn het de schitterende bonte kleuren van het gebladerte dat de bewondering trekt.

>> Steden en dorpen in de Eifel