Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Holsthum

Holsthum is een gemeente van slechts zo’n 600 inwoners in de kreis Bitburg-Prüm in de Eifel. Holsthum is een door de Duitse overheid erkend toeristenoord. Het dorp ligt aan de monding van de Enz in de Prüm in het natuurpark Südeifel. Tot de gemeente behoort ook nog het gehucht Holsthumerberg. Holsthum ligt dicht bij de grens met Luxemburg. De gemeente is over de weg te bereiken via de B257, de L2 en de L4.

Het gebied van de gemeente Holsthum was al in de nieuwe steentijd bewoond. Dat blijkt onder andere uit menhirs en andere resten van een boerenbevolking. Verder ook de overblijfselen van verdedigingswerken uit de pre-Romeinse tijd. Uit de Romeinse tijd stamt een grootschalige villa die in 1991 is opgegraven en die bezocht kan worden. Toch wordt Holsthum pas voor het eerst in 869 in een oorkonde vermeld. De nederzetting Holsthum behoorde rond 1400 samen met Schankweiler aan de Luxemburgse heren van Bourscheid. In 1769 werd de Holsthumer glashut, een voorloper van de moderne glasfabriek, gesticht. In 1789 werd het huidige slot Holsthum gebouwd. In 1801 kwam Holsthum in Franse handen en na 1815 ging de gemeente over naar de Pruisische koning. De kerk van Holsthum werd in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd. Tot de bezienswaardigheden van Holsthum behoren in de eerste plaats de Romeinse villa waar vele interessante vondsten zijn gedaan, waaronder materiaal voor het vervaardigen van handgeld. Het slot Holsthum is in 2010 uitvoerig gerestaureerd. De Maria Hemelvaart- en Sint Rochuskerk uit 1810 is na de beschadiging in de Tweede Wereldoorlog in 1966 ingrijpend vernieuwd. De voormalige glashut van Holsthum is ook te bezoeken. De hut zelf is een ruïne, maar het huis van de glasmeester staat er nog.

Omdat Holsthum een erkend toeristenoord is, biedt de gemeente voldoende overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en vakantiewoningen. Rond de gemeente is er veel ruimte voor recreatie op de vele goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden. Ook is het mogelijk om op de grensrivier met Luxemburg, de Sûre, kano te varen. Vanzelfsprekend is een bezoek aan het natuurpark ook erg de moeite waard.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven