Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Hürtgenwald

Hürtgenwald is een gemeente dicht bij de Nederlandse grens in de buurt van Aken aan de noordrand van de Eifel. De gemeente met ruim 8500 inwoners bestaat uit dertien dorpen en gehuchten gelegen in het Nationalpark Eifel en in het Naturpark Nordeifel. Het dorp Kleinhau is het bestuurlijke centrum van de gemeente. De dorpen Simonskall en Vossenack zijn twee door de Duitse overheid erkend toeristenoorden. Hürtgenwald ligt in de Rureifel, genoemd naar de rivier de Roer die bij Roermond in de Maas stroomt. De B399 is de enige grote weg die door het gemeentegebied voert. Het dorp Zerkall heeft ook een spoorwegstation.

In de middeleeuwen stond bij het dorp Bergstein de burcht Berenstein. Deze burcht is echter verdwenen en op de Burgberg staan tegenwoordig een bunker uit de Tweede Wereldoorlog en een uitzichttoren. Van 6 oktober 1944 tot 10 februari 1945 vond in de buurt van Vossenack en Hürtgen de Slag in het Hürtgenwald plaats, een van de zwaarste slagen in de eindfase van de oorlog met naar schatting 24.000 doden. De gemeente Hürtgenwald is pas na de Tweede Wereldoorlog ontstaan uit de samenvoeging van verschillende kleinere gemeenten. De gemeentelijke herindeling werd op 1 januari 1972 voltooid. Het museum “Hürtgenwald 1944 und im Frieden” in Vossenack heeft een collectie die voornamelijk gericht is op het recente oorlogsverleden van de gemeente Hürtgenwald en op de vredestijd daarna, maar er is ook een afdeling erfgoed. Daarnaast zijn er in Vossenack en Hürtgen twee militaire begraafplaatsen. In het gebied van de gemeente Hürtgenwald is het goed wandelen en fietsen. Zo is er het Bodenlehrpfad Raffelsbrand, waar alles geleerd kan worden over de bodemgesteldheid van de regio. Verder is de Krawutschketurm op de Burgberg in Bergstein een bezoekje waard.

In de gemeente Hürtgenwald is ruime gelegenheid tot overnachtingen in hotels, pensions en vakantiewoningen. De lieflijke heuvelachtige omgeving van Hürtgenwald nodigt uit om er van een heerlijk ontspannende vakantie te genieten.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven