Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Jülich

Jülich, in het Nederlands vroeger Gulik genoemd, is een middelgrote stad op de noordrand van de Eifel. Jülich ligt aan de rivier de Roer, die bij Roermond in de Maas stroomt. Naast de stad Jülich zelf bestaat de gemeente uit vijftien dorpen en gehuchten. Het totaal aantal inwoners van Jülich is ruim 32.000. Over de weg is Jülich te bereiken via de A4, de A44 en de B56. Van het spoorwegknooppunt dat Jülich voorheen was, is niet veel meer over. Wel heeft Jülich nog spoorverbindingen naar Aken, Mönchengladbach en Stolberg.

Jülich ontstond in de Romeinse tijd als station aan de Romeinse weg van Boulogne-sur-Mer naar Keulen. In de vierde eeuw werd hier een castellum gebouwd dat in de vijfde eeuw in Frankische handen kwam. Hieruit ontstond eerst het graafschap Jülich en later, in 1328, het hertogdom Jülich. In 1234 kreeg Jülich stadsrechten en al vijf later werd de stad verwoest in een oorlog tegen de aartsbisschop van Keulen. In de veertiende eeuw wordt de stad opnieuw ommuurd, hiervan resteren nu nog de heksentoren en enkele stukken muur. In 1547 valt bijna de hele stad ten prooi aan de vlammen, maar met behulp van de Italiaanse architect Alessandro Pasqualini wordt Jülich herbouwd als voorbeeld van de ideale stad van de Renaissance. Uit deze tijd stamt het stadsplan dat tot nu toe behouden is. In zijn tijd was het de modernste vestingstad van Europa. Met het uitsterven van het hertogelijk huis in 1609 en de stad komt achtereenvolgens in handen van Pfalz-Neuburg, Kurpfalz in 1685 en Beieren in 1777. Na de Franse revolutie wordt het gebied van de linker Rijnoever door Franse troepen veroverd en zo is ook Jülich van 1794 tot 1814 Frans. Met het Weens congres van 1815 valt Jülich aan het koninkrijk Pruisen toe. In 1860 worden de vestingwerken gesloopt. Het gebied van Jülich is in de jaren twintig van de vorige eeuw door Frankrijk en België bezet als nasleep van de Eerste Wereldoorlog. Op 16 november 1944 wordt Jülich bij een Brits bombardement voor 97% verwoest. Tegen het einde van de oorlog is de stad praktisch onbewoond en geheel verwoest. Het is zelfs onzeker of de stad weer herbouwd zal worden. Dat gebeurt uiteindelijk wel tussen 1949 en 1956, waarbij het renaissancistische stadsplan behouden blijft. Door een grootscheepse gemeentelijke herindeling in 1972 stijgt het inwonertal van Jülich naar boven de 30.000. Door de grote toestroom van academici nadat in 1956 het onderzoekscentrum van Jülich geopend is, heeft de stad een grote culturele uitstraling.

In stad en ommelanden van Jülich is een uitgebreid netwerk van wandel- en fietspaden aangelegd, langs de oevers van de Roer en door natuur- en landschapsgebieden. Een belangrijk ijkpunt in het landschap is de Sophienhöhe, een kunstmatige berg ontstaan bij de open mijnbouw van Hambach. Behalve wandel- ruiter- en fietspaden biedt deze berg ook gelegenheid voor deltavliegers en wintersport. In het gebied van de gemeente Jülich liggen de volgende langeafstandsfietspaden: het Roeroeverfietspad, tussen de Hoge Venen en de monding van de Roer in Roermond, de waterburchtenroute, die voert langs meer dan 130 kastelen langs de rand van de Eifel., de groene route van 370 kilometer lengte langs de mooiste natuurgebieden tussen Beringen in België en Heerlen. Verder is Jülich een station op het Jacobspad voor de pelgrims naar Santiago de Compostella. Het Brückenkopfpark is een voormalig terrein voor een tuinententoonstelling uit 1998 en heeft zich inmiddels tot een familie-attractiepark ontwikkeld, waar onder andere ook de dierentuin in is ondergebracht. In Jülich zijn de volgende musea een bezoek meer dan waard: het citadelmuseum en het stadsmuseum waar de geschiedenis van de stad uitgelegd wordt. Ondanks de verwoestingen uit de Tweede Wereldoorlog zijn er nog een aantal monumenten behouden of herbouwd, zoals de citadel, de heksentoren, de Akense poort, de Brückenkopf uit de Napoleontische tijd.

Door zijn culturele betekenis en centrale ligging, is Jülich uitermate geschikt als doel voor een korte vakantie en als uitvalsbasis voor een vakantie in de Eifel. Jülich heeft vele overnachtingsmogelijkheden voor elke beurs. Er zijn veel hotels, pensions en jeugdherbergen. Ook kunt u onderdak vinden in vakantiewoningen en campings. Ook gastronomisch heeft Jülich veel aan de toerist te bieden.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven