Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Kaisersesch

Kaisersesch is een kleine stad in de Eifel. De stad heeft ruim 3000 inwoners en is een door de Duitse overheid erkende toeristische plaats. Kaisersesch ligt aan de rand van de Eifel tussen de Oost-Eifel en de Vulkaneifel, ongeveer twaalf kilometer ten noorden van de Moezel. Kaisersesch is over de weg te bereiken via de A48. En verder heeft de stad een station aan de spoorlijn die dwars over de Eifel en heeft aansluitingen voor de richtingen Keulen, Koblenz en Trier. In de zomermaanden wordt er bovendien een dienstregeling onderhouden met een historische dieselloc over Ulmen en Daun naar Gerolstein.

Al voor de Romeinse tijd was het gebied van Kaisersesch bewoond, zoals grafheuvels in het bosgebied Langheck bewijzen. Het dorp Esch wordt voor het eerst in 1051 in een oorkonde vermeld. Vanaf 1294 viel het dorp onder het bestuur van Trier. Het dorp Esch ontving in 1321 marktrechten van de Rooms-Duitse keizer. Sindsdien heeft de stad het voorvoegsel “Kaiser” gekregen en heet dus voortaan Kaisersesch. Tijdens de erfopvolgingsoorlog van de Pfalz werd de stad in 1689 bijna volledig door Fransen verwoest. Vanaf 1794 stond Kaisersesch onder Frans bestuur, nadat de Fransen het gebied van de linker Rijnoever als uitvloeisel van de Franse revolutie hadden veroverd. In 1815 werd Kaisersesch tijdens het Weens congres onder Pruisisch bestuur geplaatst. Vanaf het midden van de negentiende eeuw kreeg Kaisersesch een grote Joodse bevolking. De synagoge werd in 1938 tijdens de Kristallnacht vernietigd, maar het Joodse kerkhof is behouden gebleven.

Tot de bezienswaardigheden van Kaisersesch behoren de Romeinse “Straßendamm in der Langheck”, de katholieke Sint Pancratiuskerk uit 1898 en met de blikvanger van de stad, de scheve toren uit de veertiende eeuw. Verder is het erfgoedmuseum van Kaisersesch gevestigd in de oude gevangenis, voorheen het Kurtrierse bestuursgebouw, gelegen in het middeleeuwse centrum van Kaisersesch. Omdat Kaisersesch in een natuurrijke omgeving ligt, zijn er veel wandel- en fietspaden rond de stad. Deze voorzieningen bieden uitgebreide mogelijkeheden tot recreatie door wandelen, fietsen, nordicwalken en mountainbiken. Kaisersesch heeft een ruime keuze uit overnachtingsplekken in hotels, pensions en vakantiewoningen en zelfs speciale plaatsen voor pelgrims op de Jacobsroute naar Santiago de Compostella in Spanje. Ook op gastronomische gebied valt er veel te beleven in Kaisersesch. Voor elke beurs is er wat wils. Hierdoor is Kaisersesch een uitstekend uitvalsbasis voor een fijne vakantie in de Eifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven