Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Kalterherberg

Kalterherberg is een dorp van bijna 2500 inwoners in de gemeente Monschau in de stadsregio Aken. Kalterherberg ligt direct aan de Belgische grens bij de Hoge Venen en doet zijn naam eer aan, omdat het dorp als eerste het slechte en koude weer vanuit België ontvangt. Tegen deze barre weersomstandigheden heeft de bevolking zich steeds lang gewapend met huizenhoge beukenhagen die kenmerkend zijn voor het Monschause hagenland. Over de weg is Kalterherberg via de B399. Tegenwoordig heeft Kalterherberg geen aansluiting op het spoor meer.

Kalterherberg wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd in 1334. Rond 1550 stond er een kapel in Kalterherberg gewijd aan Sint Lambertus. De huidige Eifeldom op dezelfde plek stamt uit 1897. De taal- en staatsgrens verliep vroeger zo’n beetje in het dal van de Roer. De Franse revolutionaire troepen bezetten de linker Rijnoever in 1795 en in 1815 viel het gebied met het Weens congres onder het bestuur van het koninkrijk Pruisen. In het grensgebied met België is na de Eerste en Tweede Wereldoorlog soms heftig heen en weer geschoven met dorpen en boerderijen die de ene keer bij Duitsland hoorden en de andere keer bij België.

Kalterherberg heeft een groot aantal typische huizen die in de veendorpen van het grensgebied veel voorkomen. Opvallend is ook de Sint Lambertuskerk (Eifeldom) met twee toren uit het einde van de negentiende eeuw. Door Kalterherberg voert het langeafstandsfietspad Eifel-Höhenroute die rond het Nationale park Eifel gaat. Op de voormalige spoorlijn is de Vennbahnradweg Aachen-Ulfingen (Luxemburg) en de Ruruferradweg aangelegd. In het dal van de Roer vindt u diverse overnachtingsmogelijkheden en een camping.

>> Dorpen en steden in de Eifel