Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Kelberg

Kelberg is een gemeente in de kreis Vulkaneifel met bijna 2000 inwoners. De gemeente Kelberg bestaat uit vijf dorpen waarvan Kelberg zelf het belangrijkste is. Kelberg is een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. Köttelbach is vernoemd naar de beek die er doorheen stroomt, al in de oudheid was deze plek bewoond en vlakbij is een oude Romeinse boerderij. In Zermüllen heeft vroeger een watermolen gestaan. Hünerbach betekent dat het dorp achter de (grens)beek (met Trier) lag. Rothenbach dankt zijn naam aan een minerale beek en Meisenthal wordt al voor het eerst in een oorkonde genoemd uit 1459. De gemeente Kelberg is over de weg te bereiken via de B257 en de B410.

Kelberg zelf is voor het eerst in 1195 vermeld in een oorkonde, maar het gebied van Kelberg was al in de oudheid door Romeinen bewoond. Dat wordt bevestigd door archeologische vondsten op de Hochkelberg, een van de hoogste bergen van de Eifel. In 1215 schonken Eberhard von Aremberg en Adelheid von Freusburg grond in Kelberg om daarop het klooster Marienstatt te vestigen. Tot het einde van de achttiende eeuw behoorde Kelberg bestuurlijk tot Trier. Nadat de Franse revolutionairen de linker Rijnoever hadden bezet, behoorde Kelberg van 1798 tot 1814 tot het kanton Ulmen. Met het Weense congres werd de regio aan het konimkrijk Pruisen toegewezen. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd ook Kelberg niet door bommen gespaard. Op 16 januari 1945 werd tweederde van het dorp verwoest. In 1970 ontstond de gemeente Kelberg in zijn huidige vorm.

Tot de bezienswaardigheden van Kelberg behoren de katholieke Sint Vincentiuskerk, de Schwarzenbergkapel met de oorlogsgraven, , de Hochkelberg van 675 meter, een aantal wegkruisen en de Rothenbacher minerale bronnen. Het geschiedenispad is een uit drie afzonderlijke delen bestaande rondweg rond de Hochkelberg, een dode vulkaan, waar de bezoeker alles te weten kan komen over de regio. Voor de sportieve toerist zijn er een aantal goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden door de ongerepte, woest natuur van de Eifel. De gemeente Kelberg heeft meerdere hotels, pensions en vakantiewoningen, waar de toerist onderdak kan vinden, geschikt voor elke beurs.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven