Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Kyllburg

Sinds 2014 is Kyllburg geen zelfstandige gemeente meer, maar behoort het stadje met nog geen 900 inwoners tot de gemeente Bitburger Land in de kreis Bitburg-Prüm. Kyllburg is een door de Duitse overheid erkend luchtkuuroord. Kyllburg ligt van 275 tot 375 meter hoogte. Ongewoon voor het klimaat van de Eifel is het weerbeeld in Kyllburg zeer gunstig door de beschutting van een hoge bergrug en de invloed van de rivier de Kyll. Over de weg is Kyllburg te bereiken via de L24 en de L34. Kyllburg heeft ook een station aan de lijn Keulen-Euskirchen-Gerolstein-Trier.

Kyllburg wordt al aan het begin van de negende eeuw in oorkondes vermeld. De Kyllburg werd in 1239 door de aartsbisschop van Trier gebouwd om de noordgrens van zijn gebied tegen de invallen van de heren van Malberg te beschermen. Een deel van de burcht bestaat nog en daar tegenaan werd in 1912 een school gebouwd. Met deze sterke burcht en een markt verwierf Kyllburg het aanzicht van een middeleeuwse stad. Dit werd voltooid met de bouw van een stadsmuur. Met de bezetting door de Franse revolutionaire troepen in 1794 van de gebieden op de linker Rijnoever, werd ook Kyllburg Frans. Met het Weens congres kwam Kyllburg onder Pruisisch bestuur. De Tweede Wereldoorlog heeft wel enige offers gevergd van Kyllburg, maar de stad is er toch redelijk ongeschonden doorheen gekomen.

Kyllburg heeft vele monumenten en zelfs een aantal monumentenzones. In het bijzonder noemenswaard is de voormalige Stiftskirche van Kyllburg waarvan de oudste bouwlagen van het eind van de dertiende eeuw stammen. De ongerepte natuur rond Kyllburg noodt tot het maken van lange wandel- en fietstochten op de goed bewegwijzerde paden. In Kyllburg vindt u bovendien voldoende overnachtingsmogelijkheden in hotels, pension en een camping.

>> Dorpen en steden in de Eifel