Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Landkern

Landkern is een dorp van nog geen duizend inwoners in de kreis Cochem-Zell. Landkern ligt aan de oostelijke rand van het dal van de rivier de Endert tussen Cochem en Kaisersesch en dicht bij de Moezel. Ongeveer een derde van het grondgebied van de gemeente Landkern is bebost. Tot de gemeente behoren verder de gehuchten Altes Forsthaus, Dreifaltigkeitshof, Esperhof, Jagdhaus Jettchen, Jorscheid, Neuhof, Schäferhof, Schöne Aussicht en de Siedlung am Meilenstein. Landkern is een door de Duitse overheid officieel erkend toeristenoord. De snelweg A48 tipt net het gemeentegebied aan en via de afslag Kaisersesch en de L98 is Landkern zelf te bereiken. Landkern ligt aan de oude postkoetsweg tussen Kaisersesch en Cochem.

Landkern wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd uit het jaar 1051, eerst als Kern en later als Feldkern. Sinds de achttiende eeuw is de naam Landkern gebruikelijk. Vanaf 1512 is het dorp Landkern te beschouwen als een zelfstandige gemeente, omdat sinds dat jaar missen werden opgedragen in de kapel. Bestuurlijk viel Landkern echter nog steeds onder het aartsbisdom Trier. Tijdens de Dertigjarige Oorlog (1618-1648) werd Landkern in 1620 ernstig geplunderd. Ook de oorlogen met Frankrijk in de zeventiende en achttiende eeuw gingen niet ongemerkt aan Landkern voorbij. Vanaf 1794 werd Landkern door de Franse revolutionaire troepen bezet, net als het hele gebied van de linker Rijnoever. Bij de vredesonderhandelingen tijdens het Weens congres werd het hele gebied toegekend aan het koninkrijk Pruisen. Na de Tweede Wereldoorlog ligt Landkern in het nieuw gevormde bondsland Rijnland-Palts.

Tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Landkern behoort de katholieke Sint Servatiuskerk. Dit is een neogotische kerk die in 1859 werd gebouwd op de plaats van de oude kapel. In de omgeving van Landkern is het goed wandelen en fietsen, terwijl u kunt genieten van de gezonde berglucht van de hellingen rond de Moezel. Landkern ligt op een hoogte van 400 tot 450 meter. De omgeving biedt bovendien prachtige kloosters en kastelen en een rijke wijncultuur. Overnachten in Landkern is mogelijk in de verschillende hotels of op de camping van de gemeente.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven