Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Mayschoss

Mayschoss is een dorp van ongeveer 1100 inwoners in de kreis Ahrweiler. Mayschoss ligt aan de benedenloop van de Ahr zo’n 35 km ten zuidwesten van Bonn aan de rand van het Ahrgebergte. Tot de gemeente Mayschoss behoort ook het gehucht Laach. Het dorp is beroemd door zijn wijnbouw, bijna alle inwoners zijn werkzaam in de wijn. Mayschoss is een door de Duitse overheid erkend toeristenoord. Over de weg is Mayschoss bereikbaar via de B267. Bovendien heeft Mayschoss een station aan de Rijn-Ahrspoorlijn.

Mayschoss wordt in 1106 voor het eerst in een oorkonde genoemd. Het dorp ligt in een lus in de Ahr en is afgesloten door de Etzhardt, een berg die vanuit alle uitzichtpunten een compleet zicht op het dorp belemmerd. Daardoor kunnen bezoekers de indruk krijgen met meerdere wijndorpen van doe te hebben. De Saffenburg is de oudste burcht in het Ahrdal en wordt al in de tiende eeuw genoemd. De burcht was de thuishaven van het gelijknamige riddergeslacht in de middeleeuwen. In de zeventiende eeuw is de burcht meerdere keren belegerd, bezet en verwoest. Uiteindelijk is hij in 1704 door de toenmalige eigenaar gesloopt. In de negentiende eeuw werd de berg van de Saffenburg door wijngaarden omzoomd. Het oude cultuurlandschap wordt nu met behulp van een Monorackbahn, een éénsporig tandradbaantje, onderhouden. Mayschoss heeft de oudste wijncoöperatie ter wereld.

Tot de bezienswaardigheden van Mayschoss behoren de historische wijnkelder en het wijnbouwmuseum. Verder natuurlijk de ruïne van de Saffenburg, de parochiekerk van Sint Nicolaas en Sint Rochus en de Sint Annabrug in Laach, een overdekte brug die in 2004 gebouwd is. Het toerisme is de belangrijkste bron van inkomsten voor Mayschoss, naast de wijnbouw. Er zijn vele hotels, pensions en vakantiewoningen. Bovendien beschikt de gemeente over een camping. De schitterende omgeving nodigt uit tot het maken van lange wandelingen tussen de wijnvelden, onder andere op de Rotweinwanderweg.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven