Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Mürlenbach

Mürlenbach is een gemeente in de kreis Vulkaneifel. Mürlenbach dat slechts ruim 500 inwoners heeft is een door de Duitse overheid erkend vakantieoord. De gemeente ligt in het natuurpark Vulkaneifel en het beschermde landschapsgebied Gerolstein en omgeving. Mürlenbach ligt aan de rivier de Kyll. Over de weg is Mürlenbach via de L16 en L24 te bereiken. Mürlenbach heeft ook een station aan de lijn Keulen-Trier.

De Bertradaburg wordt wel genoemd als een van de kandidaten waar Karel de Grote geboren is. Hiervoor is echter geen sluitend bewijs gevonden, omdat de burcht pas sinds de dertiende eeuw zeker bestaat. Niettemin zijn er archeologische vondsten die wijzen op een veel vroegere burcht. In en rond Mürlenbach zijn verschillende Romeinse en vroegmiddeleeuwse resten gevonden. Mürlenbach ligt dan ook dicht bij de oude Romeinse straatweg van Trier naar Keulen en aan een zijweg hiervan. Deze wegen waren tot laat in de middeleeuwen nog in gebruik. In de late middeleeuwen behoorde de plaats en de burcht van Mürlenbach tot de abdij van Prüm. De burcht verloor zijn betekenis nadat de abdij in de zestiende eeuw onder de keurvorst van Trier kwam. Na de Franse bezettingstijd werd de burcht voor een groot deel afgebroken en de stenen hergebruikt. In 1824 had Mürlenbach zwaar te lijden van een verwoestende brand meerder huizen en schuren en de kerk in de as legde.

In en in de directe omgeving van Mürlenbach zijn een aantal kastelen te bezichtigen. Om te beginnen de Bertradaburg die op een markante klif staat boven het Kylldal. Burg Lissingen is een voormalige waterburcht aan de Kyll. Burg Dudeldorf is een herenhuis met twee vleugels uit de achttiende eeuw. Schloss Malberg is gebouwd in de stijl van de Venetiaanse barok en stamt ook uit de achttiende eeuw. In ‘Adler- und Wolfspark Kasselburg Pelm’ worden voor de toeristen vogelshows gehouden. De prachtige natuur van de Vulkaaneifel biedt aan wandelaars en fietsers uitgelezen mogelijkheden op de goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden, bijvoorbeeld op de Kylltalradweg. Ook andere vormen van sport- en vrijetijdsbesteding zijn in Mürlenbach vanzelfsprekend: in de Kyll is het goed vissen. In de kleine gemeente zijn toch een aantal vakantiewoningen te huur, zodat Mürlenbach een goede uitvalsbasis biedt voor een vakantie in de Eifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven