Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Niederzissen

Niederzissen is een gemeente van ruim 2600 inwoners in kreis Ahrweiler in de Eifel. De gemeente ligt in een geologisch en cultureel interessant zijdal van de Rijn. De historische dalweg leidt van de Rijn tussen oude vulkanen door de Eifel in. Onder deze bergen ook de Bausenberg, de beste bewaard gebleven hoefijzerkrater van Duitsland. De gemeente bestaat uit de twee dorpen Niederzissen en Rodder en de twee gehuchten Haus Waldfrieden en Kurheim Bausenberg. Over de weg is Niederzissen via de A61 te bereiken. Verder heeft Niederzissen ook een station aan de Brohltalspoorlijn.

Niederzissen staat bekend als een van de oudste nederzettingen uit de wijde omtrek. Er is bijvoorbeeld een bijlfragment uit de nieuwe steentijd gevonden van jadeiet, een steensoort die inheems is in dit gebied. De naam Zissen stamt uit het Keltisch met de betekenis “achteraf (gelegen)”, wat ook duidt op een vroege bewoning. Er zijn ook Keltische wapens en Romeinse werktuigen gevonden in Niederzissen. In de negende eeuw wordt Niederzissen voor het eerst in een oorkonde genoemd. Net als het hele gebied van de linker Rijnoever, werd Niederzissen in 1794 door de Fransen bezet. Na de nederlaag van Napoleon viel het gebied bij het Weens congres toe aan het koninkrijk Pruisen. In 1979 kwam het dorp Rodder onder het gemeentelijke bestuur van Niederzissen.

Belangrijkste bezienswaardigheid in Niederzissen is de in 1250 ingewijde laat-Romaanse Sint Germanuskerk. Verder bevinden zich in het dorp het voormalige Zehnthaus en een geneeskrachtige bron. In de nabijheid van Niederzissen ligt het natuurpark Vulkaaneifel, waarvoor een informatiecentrum is ingericht in het gemeentehuis. Verder is de ruïne van de burcht Olbrück gebouwd op een hoge rots van fonoliet of klanksteen, te zien vanuit het dorp. De oude synagoge is sinds 2012 na een lange renovatie weer te bezoeken. Verder ligt op het terrein van de gemeente het natuurbeschermingsgebied Bausenberg.

De schitterende omgeving van de Vulkaaneifel nodigt de toeristen uit tot het maken van lange wandel- en fietstochten. Overnachten kan in een van de hotels, pensions of vakantiewoningen die Niederzissen rijk is.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven