Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Rieden

Rieden is een dorp van bijna 1250 inwoners in de kreis Mayen-Koblenz, gelegen in een zogenoemde caldera, een oude vulkaankrater. Bij het dorp wordt vulkanische tufsteen gewonnen. Een deel van het dorp, de Riedener Mühlen, is een luchtkuuroord. Het landschap in de oostelijke Eifel waarin Rieden ligt, wordt gedomineerd door de kegels van voormalige vulkanen en diepe dalen uit de laatste ijstijd. De hoogte van de gemeente Rieden varieert van 337 tot 556 meter. Het dorp zelf ligt in de caldera. Door de gemeente stroomt de Rehbach die een kilometer verderop in het bosmeer Rieden stroomt. Weer een kilometer verder stroomt de Rehbach bij Riedener Mühlen in de Nette. Over de weg is Rieden te bereiken via de B412 en de K19.

Rieden wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld in het jaar 895. Rieden leidde vanaf de middeleeuwen een rustig bestaan, waaraan de grote gebeurtenissen van de buitenwereld merendeels voorbijgingen. Riedener Mühlen is vanaf 1973 het eerste luchtkuuroord van de kreis. Door de grote rijkdom aan water in Rieden, waren er twee molens in bedrijf. Het bosmeer van Rieden is een stuwmeer dat in 1982 voltooid is. Het is aangelegd met het oog op het toerisme. Het meer vormt dan ook een uitstekend zwembad. Aan het meer ligt sinds 2005 een vakantiedorp met 100 huisjes en een camping.

De ongerepte natuurlijke omgeving van Rieden nodigt de bezoeker uit tot het maken van lange wandel- en fietstochten. Daartoe zijn er prachtige fiets- en wandelpaden op het gebied van de gemeente. Voor waterliefhebbers biedt het stuwmeer gelegenheid voor ontspanning. Er is een bootverhuur en het water is uitstekend geschikt om te zwemmen. Voor de gasten die langer blijven zijn er voldoende overnachtingsmogelijkheden in hotels, pensions en de vakantiehuisjes of de camping van het vakantiedorp.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven