Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Schalkenmehren

Schalkenmehren is een dorp van bijna 600 inwoners in de kreis Vulkaneifel in de Eifel. Het dorp ligt in de Vulkaaneifel aan de voet van de Hohen List. In de gemeente liggen meerdere kratermeren, de Schalkenmehrener maar, de Weinfelder maar en de Gemündener maar. Tot de gemeente Schalkenmehren behoren ook nog de gehuchten Altburg, Bahnhof, Barninerhof, Bintener Hof, Ehemaliges Flakhaus, Observatorium Hoher List en Schalkenmehrener Mühle. Schalkenmehren is een door de Duitse overheid erkend Erhohlungsort. Schalkenmehren is over de weg via de A1 en de B421 te bereiken.

Schalkenmehren wordt voor het eerst in 1287 in een oorkonde vermeld. De geschiedenis van het dorp is sterk verbonden met het dorp Weinfeld verbonden geweest. Toen dat laatste dorp als gevolg van de pest uitgestorven was, trok de pastoor naar Schalkenmehren. In 1920 kwam een jonge lerares, Anna Droste-Lehnert, naar Schalkenmehren dat zeer arm was. Ze zag dat de bevolking niettemin zeer mooie stoffen weefden, het zogenoemde maartuch. Ze overreedde de bevolking om samen met haar een coöperatie te beginnen. Deze coöperatie was een uitkomst in de slechte jaren die volgenden zelfs tot in de naoorlogse tijd. Uiteindelijk is in 1983 de coöperatie opgeheven, omdat er steeds minder boeren en wevers waren.

De geschiedenis van de coöperatie leeft nog wel voort in het Heimweberei-Museum Schalkenmehren. Schalkenmehren heeft een klein vliegveld voor motor- en zweefvliegtuigen en een sterrenwacht van de universiteit van Bonn. De Schalkenmehrener maar is een geliefd recreatiegebied voor zwemmers en windsurfers. Op een voormalig baantracé van de spoorwegen is nu de Maare-Moselradweg aangelegd. Op dit en andere fietspaden is het dan ook goed fietsen in de prachtige omgeving van de vulkaaneifel. Ook wandelaars komen uiteraard goed aan hun trekken op de vele wandelpaden in de omgeving. In de hotels, pensions en vakantiewoningen die de gemeente Schalkenmehren rijk is, kunnen de toeristen makkelijk onderdak vinden voor tegen elk budget.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven