Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Schleiden Gemünd

Schleiden is een gemeente in het noordelijke deel van de Eifel. De gemeente heeft bijna 13.000 inwoners verdeeld over achttien woonkernen, merendeels gehuchten en dorpen. Drie kernen zijn groter, de grootste is Gemünd, dan Schleiden zelf en Olef, die is genoemd naar de rivier die de gemeente doorstroomt. Over de weg is Schleiden te bereiken over de B256 en B268. In de zomermaanden is er ook spoorverkeer mogelijk met een museumtrein tussen Kall en Hellenthal over de voormalige Oleftalbahn.

Schleiden maakte in de middeleeuwen deel uit van de heerlijkheid Schleiden, later graafschap Schleiden, dat zelf onderhorig was aan het hertogdom Luxemburg. Vanaf 1441 stond Schleiden eerst onder Nederlandse heerschappij die met de Tachtigjarige Oorlog overging in Habsburgse handen. Met de bezetting door de Franse revolutionaire troepen in 1794 werd Schleiden bij het departement Ourthe onder de hoofdstad Luik ingedeeld. Met het Weense congres in 1815 werd het gebied aan het koninkrijk Pruisen toebedeeld. Hiermee kwam het voor het eerst echt in Duitse handen. Gemünd wordt al in 1213 in een oorkonde vermeld. Gemünd heeft een heel andere geschiedenis dan Schleiden, want dit dorp heeft nooit aan Luxemburg toebehoord, maar veel via het graafschap van Harff zu Dreiborn onder het hertogdom Gulik. Pas in 1815 kwam het ook onder Pruisische heerschappij. In Gemünd werd ijzer gewonnen en verwerkt vanaf de vijftiende eeuw. Aan die industrie kwam echter in de negentiende eeuw een eind, omdat er niet voldoende infrastructuur werd aangebracht om de productie te kunnen transporteren. Ook de aanlevering van houtskool liep gevaar vanwege de te grote aanslag die in de eeuwen daarvoor was gedaan op de loofbossen. De twintigste eeuw bracht een opleving van d welvaart door de toename van het toerisme. Gemünd werd in de jaren zeventig als Kneippkuuroord erkend. De gemeente Schleiden ontstond in 1972 met de samenvoeging van een groot aantal voorheen aparte gemeenten.

Tussen 1900 en 1905 werd in de Urft de toendertijd grootste stuwdam van Europa gebouwd. Het stuwmeer ligt in het Nationalpark Eifel. In Schleiden zijn het slot en de bijbehorende kerk uit 1230 bezienswaardig. Ook de NS-Ordensburg Vogelsang, een voormalig opleidingskamp van de Nazi’s, dat later door de Bundeswehr en ook het Nederlandse leger is gebruikt, is nu als onderdeel van het Nationalpark Eifel voor het publiek opengesteld. De overweldigende natuur in de omgeving van Schleiden nodigt uit tot het amken van lange wandel- en fietstochten. Daartoe is een prachtig netwerk van wandel- en fietspaden aangelegd rond en door het Nationalpark Eifel. Bovendien biedt de gemeente een ruime keuze aan overnachtingsmogelijkheden binnen zijn grenzen in hotels, pensions en vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven