Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Schönecken

Schönecken is een dorp met bijna 1500 inwoners in de westelijke Eifel in kreis Bitburg-Prüm dat behoort tot de gemeente Prüm. Schönecken is een door de Duitse overheid erkend toeristenoord. Het dorp ligt aan de Nims op een hoogte van ongeveer 400 tot 550 meter. Ten noorden en westen van Schönecken ligt de Schönecker Schweiz, een groot beschermd natuurgebied met zeldzame insecten- en orchideeënsoorten. De omgeving van Schönecken is een ongerept karstlandschap. Over de weg is Schönecken via de L5, de L10 en de L16 te bereiken.

De vroegste bewoning van de omgeving gaat terug op de Kelten vanaf 400 voor Christus. Daarnaast zijn er ook sporen van de Romeinse tijd in de vorm van de straatweg Keulen-Trier. Schönecken wordt voor het eerst genoemd in 933 in verband met de abdij van Prüm. In de twaalfde eeuw werd de burcht Clara Costa gebouwd. Deze burcht was met zijn lengte van 120 meter en breedte van 60 meter het grootste verdedigingswerk in de westelijke Eifel. In 1264 werd de burcht de vaste woonplaats van de graaf van Vianden. Vanaf 1480 kwam de burcht in handen van de keurvorst van Trier. In 1794 bezetten de Franse revolutionaire troepen het gebied van de linker Rijnoever dat tot het eind van de Napoleontische tijd Frans bleef. In 1815 bij het Weens congres viel het gebied toe aan het koninkrijk Pruisen. Bij een grote brand in 1802 werd de burcht deels beschadigd en de restanten werden voor de herbouw van het dorp gebruikt. Tussen 1970 en 1975 zijn de ruïnes van de burcht gerenoveerd.

In de Tweede Wereldoorlog heeft Schönecken weinig te lijden gehad, waardoor er nu nog zo’n 120 middeleeuwse gebouwen staan, waarvan een aantal monumenten. De dubbelkerk Onze Lieve Vrouwe en Sint Leodegar is een laat-gotisch gebouw. Verder is bezienswaardig in Schönecken de burchtkapel Sint Antonius uit de vijftiende eeuw. Later is hieraan nog van alles toegevoegd in verschillende stijlen, zoals barok en neogotiek. De overweldigend mooie natuur van de westelijke Eifel nodigt uit tot het maken van lange wandel- en fietstochten. Daarvoor zijn er vele paden aangelegd die goed bewegwijzerd zijn. Ook hengelaars en fossielenjagers kunnen in de gemeente hun hart ophalen. Voor het overnachten is er een ruime keuze aan hotels, pensions, vakantiewoningen en een jeugdherberg. Er is zelfs een vakantiedorp.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven