Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Simmerath

Simmerath is een gemeente in het noordelijk deel van de Eifel in de stadsregio Aken. De gemeente Simmerath is in 1972 ontstaan uit de samenvoeging van negentien dorpen, waarvan het dorp Simmerath het centrum vormt. De gemeente heeft in totaal ruim 15.000 inwoners. Het oostelijke deel van het gemeentegebied wordt gedomineerd door de Rursee, een stuwmeer in de rivier de Roer die bij Roermond in de Maas stroomt. Sinds 2004 ligt een gedeelte van de gemeente Simmerath in het Nationalpark Eifel. Over de weg is Simmerath via de B399 en B266 te bereiken.

Het gebied van Simmerath was al in de Romeinse tijd bewoond. De gemeente lag aan een oude Romeinse verbindingsweg. Het bewijs hiervoor wordt geleverd door archeologische vondsten en niet door schriftelijke bronnen. Hierdoor is het ook niet mogelijk om een continue bewoning aan te tonen tot in de tijd van de Franken. Pas in een middeleeuwse bron uit 1342 wordt voor het eerst de naam Simmerath genoemd. Het dorp behoorde aanvankelijk toe aan de graven van Monschau, maar vanaf 1433 kwam het onder heerschappij van de hertogen van Gulik tot het eind van de achttiende eeuw. In 1794 werd het gehele gebied van de linker Rijnoever door de Franse revolutionaire troepen bezet. Hieraan kwam een eind in 1815 met het Weens congres waarop het gebied aan de koning van Pruisen toeviel. Simmerath heeft in de Tweede Wereldoorlog zwaar te lijden gehad van het Ardennenoffensief dat voor een deel op zijn grondgebied plaatsvond.

Door de gescheiden geschiedenis van de verschillende dorpen die tot de gemeente Simmerath behoren, en die pas kort geleden samengekomen zijn in één bestuurlijke eenheid, is het karakter van deze dorpen tamelijk divers. De prachtige landelijke omgeving van de gemeente Simmerath levert bovendien schitterende plaatjes door de overweldigende natuur en traditionele architectuur. In Lammersdorf staat het Bauernmuseum, waarin het boerenleven van rond 1900 geschilderd wordt. In het Nationalpark Eifel bij “Tor Rurberg” is een bezoekerscentrum met een vrij toegankelijke tentoonstelling over alles wat met water te maken heeft. Verder is er een Naturkundliche Bildungsstädte Nordeifel en in Einruhr ten slotte is er een Nationalparkinfopunkt. Op het gebied van de gemeente is er ook een ereveld met graven van Sovjetsoldaten uit de Tweede Wereldoorlog. Tot de bezienswaardige bouwwerken behoren de Johanneskapelle uit 1665, het oudste gebouw van het dorp Simmerath. Een voor de noordelijke Eifel kenmerkende bouw is de zogenoemde Winkelhof (hoekboerderij), waarvan er nog een staat uit 1781.

Het gemeentegebied van Simmerath is bij uitstek geschikt voor het maken van lange wandel- en fietstochten over het goed bewegwijzerde padennetwerk. Ook de Rursee is voor allerlei vormen van waterbeleving uitstekend geschikt. In de gemeente Simmerath vindt u bovendien talloze mogelijkheden voor overnachtingen, van hotels en pensions tot vakantiewoningen.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven