Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Ulmen

Ulmen is een kleine stad van ruim 3000 inwoners in kreis Cochem-Zell in het midden van de Eifel. Ulmen is een door de Duitse overheid erkend vakantieoord. Tot de gemeente Ulmen behoren nog de dorpen Meiserich, Vorpochten en Furth. Vlakbij Ulmen ligt de Ulmener Maar, een kratermeer. Deze Maar is met 11.000 jaar de jongste vulkaan ten noorden van de Alpen; hij is 37 meter diep. De vulkanische activiteit is nog te herkennen aan opstijgende gasbellen. De Jungferweiher is een veel oudere en grotere Maar van 118.000 jaar. Over de weg is Ulmen te bereiken via de A48, de B257 en B259. Ulmen is ook aan het spoorwegnet aangesloten op de Eifelquerbahn, waarop in het zomerseizoen ritten naar Kaisersesch en Gerolstein plaatsvinden.

Ulmen wordt voor het eerst genoemd in een oorkonde uit 1074, maar de vondst van Merovingische graven bewijst dat het gebied al eerder bewoond is geweest. Van Romeinse bewoning is er echter geen spoor gevonden. De ridder Heinrich von Ulmen bracht na de vierde kruistocht kostbare schatten mee terug uit Constantinopel. Ulmen verkreeg in 1376 stadsrechten. In de vijftiende eeuw werd Ulmen onderhorig aan het aartsbisdom van Trier. De Franse koning Lodewijk XIV veroverde Ulmen twee maal en verwoestte het. De burcht en het dorp werden beide keren weer opgebouwd. Vanaf 1794 kwam Ulmen onder de bezetting van de Franse revolutionaire troepen net als het hele gebied van de linker Rijnoever. Deze bezetting duurde tot 1815 toen bij het Weens congres het gebeid toeviel aan het koninkrijk Pruisen. Heden ten dage getuigen nog vele oude gebouwen van de oude historie van Ulmen.

Na een brand in 1831 werd voor de wederopbouw van Ulmen gebruik gemaakt van de stenen van de burcht. Sindsdien is de burcht een ruïne. De burcht werd rond het jaar 1000 gebouwd, naar verluid op de restanten van een Romeins huis, maar daarvoor is geen bewijs gevonden. Ulmen heeft een schoolmuseum waarin een klaslokaal van de oude volksschool (lagere school) is nagebouwd. De Sint Matthiaskerk is in neoromaans-gotische stijl gebouwd. In het bos van Ulmen is een oude bron, waar ook Keltische en Romeinse beelden gevonden zouden zijn. Bij deze bron “Dietzjes Bärechje” ofwel “kinderbron” wordt al eeuwenlang door vrouwen gebeden voor een goede bevalling en een gezond kind. Het Eifel-Maarpark bij Ulmen is een voormalig militair terrein van de Bundeswehr.

Door zijn ligging in de prachtige natuur van de Vulkaaneifel is Ulmen bij uitstek geschikt als uitvalsbasis voor een vakantie in de Eifel. Het gebied leent zich uitstekend tot het maken van lange wandel- en fietstochten over het uitgebreide padennetwerk. Ulmen ligt aan de Vulkanradroute, een langeafstandsfietspad door de Vulkaaneifel. Overnachten kan in een van de hotels, pensions of vakantiehuizen die Ulmen rijk is.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven