Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Virneburg

Virneburg is een dorpje van slechts 370 inwoners in kreis Mayen-Koblenz in de Eifel. Virneburg ligt in de Vulkaaneifel in een dal omringd door vier bergen, de Brauberg, de Schafsberg, de Mühlenberg en de Bleiberg. De gemiddelde hoogte van Virneburg is 402 meter. Ook in het midden van het dorp staat een berg waarop de Virneburg staat. Door het dorp stroomt de Nitz, een beek die bij de burcht Bürresheim in de Nette uitmondt. Het dorp wordt voornamelijk door bossen en weilanden. Virneburg is over de weg via de B258 en de B410 te bereiken.

Virneburg wordt voor het eerst vermeld in oorkondes uit de zevende eeuw. Vanaf de elfde eeuw heersten de graven van Virneburg over de regio. Het hoogtepunt van hun macht ligt in de veertiende eeuw als Hendrik II van Virneburg aartsbisschop en keurvorst van Keulen is. In 1543 sterft het gravengeslacht in de mannelijk lijn uit. Daarna wisselde de heerschappij over het dorp snel. In 1689 werd de burcht door het Franse bezettingsleger in brand gestoken. Met de komst van de Franse revolutionaire troepen die in 1794 het hele gebied van de linker Rijnoever bezetten, eindigde de grafelijke heerschappij over Virneburg. Na de nederlaag van napoleon werd het gebied van de linker Rijnoever met het Weens congres in 1815 toegewezen aan Pruisen. In 1816/17 werd de Eifel door misoogsten getroffen door een hongersnood en ook de jaren daarna ging het gebied gebukt onder grote armoede. Landbouw was de belangrijkste bron van inkomsten voor de Virneburgers, maar er werkten ook veel mensen in de loodmijnen. De bouw van de Nürburgring in 1927 had ook gunstige invloed op de economie in Virneburg. Aan het einde van de Tweede Wereldoorlog werd Virneburg zonder strijd door de Amerikanen ingenomen.

Tot de bezienswaardigheden van Virneburg behoren de Sint Trinitatiskapel uit het eind van de zeventiende eeuw en de kasteelruïne van de Virneburg in het centrum van het dorp. Rond de Virneburg is een wandelpad aangelegd dat een van de “droompaden” van de kreis Mayen-Koblenz is. Dit pad is bijna tien km lang kent een hoogteverschil van 313 meter. Het voert door een schitterend landschap met bossen en heide. Hoe klein Virneburg ook is, het heeft een eigen erfgoedmuseum. Overnachten kan in Virneburg in een van de hotels, pensions of vakantiewoningen. Hiermee is het dorp een goede uitvalsbasis voor een vakantie in de Eifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven