Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Walporzheim

Walporzheim is een dorpje van 670 inwoners in de gemeente Bad Neuenahr-Ahrweiler en de kreis Ahrweiler. Bij Walporzheim behoort verder nog het gehucht Marienthal. Walporzheim ligt in het diep ingesneden dal van de Ahr. De steile hellingen van de rotsformaties, waarvan de bekendste de Bunte Kuh genoemd wordt, maken het gebruik van machines bij de wijnbouw haast onmogelijk. Walporzheim ligt aan de B267 en is dan ook eenvoudig over de weg te bereiken.

Walporzheim wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld uit het jaar 893. Het dorp heeft altijd behoord tot de stad Ahrweiler. De oudste herberg aan de Ahr, Sanct Peter, ging in 1805 in privéhanden over. Deze herberg was rond 1100 bezit van de gaven van Are. In 1246 werd het aan de Keulse kerkelijke overheid overgedragen. In de Napoleontische tijd werd van de Walporzheimer wijn Sekt gemaakt. Deze Champagne-achtige wijn deed het in Engeland heel goed onder de naam Sparkling Wine from Walporzheim. In 1871 werd de Walporzheimer wijncoöperatie gesticht, de op een na oudste van het gebied van de Ahr.

Tot de bezienswaardigheden van Walporzheim behoort de Sint Josefskapel die direct naast de herberg Sanct Peter staat. De kapel wordt voor het eerst genoemd in 1660. Verdere bezienswaardigheden zijn de rotsformatie de Bunte Kuh, hier zijn Romeinse munten gevonden, het voormalige station van Walporzheim, de Domherrenhof en de Hakenhof, een vakwerkhuis. Walporzheim leeft van de wijnbouw.

Door zijn spectaculaire en romantische ligging is Walporzheim een bezoek meer dan waard. In de omgeving kunnen prachtige wandel- en fietstochten gemaakt worden en ook gastronomisch valt er in Walporzheim wel wat te beleven.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven