Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Wittlich

Wittlich is een grote stad van ruim 18.000 inwoners in het zuidelijk deel van de Eifel. De stad ligt aan de Lieser in een zijdal van de Moezel. Behalve Wittlich zelf behoren tot de gemeente nog de dorpen Bombogen, Dorf, Lüxem, Neuerburg en Wengerohr. Over de weg is Wittlich via de A1, A60, B49 en B50 te bereiken. Het centraal station van Wittlich ligt in Wengerohr aan de Moezelspoorlijn.

De oudste resten van menselijke bewoning van het gebied van Wittlich stammen uit het derde millennium voor Christus. In de Romeinse tijd stond er direct aan de Lieser een Romeinse villa, precies onder het tegenwoordige senlwegviaduct. Wittlich wordt voor het eerst in een oorkonde vermeld uit het jaar 1065. In 1794 werd Wittlich door de Franse revolutionaire troepen bezet net als het hele gebied van de linker Rijnoever. Na de val van Napoleon kwam het hele gebied als gevolg van de besluiten op het Weens congres onder bestuur van het koninkrijk Pruisen. In 1912 kreeg Wittlich de eerste Duitse jeugdgevangenis, die nog steeds bestaat.

Tot de bezienswaardigheden van Wittlich behoren het oude stadhuis aan de markt waar een galerie voor moderne kunst is gehuisvest. Verder de voormalige synagoge waarin nu een museum over het Joodse leven in Wittlich is gevestigd. Het “Türmchen” ofwel “torentje” is een deel van de oude stadspoort. De barokke Sint Marcuskerk en de neogotische Christuskerk zijn ook een bezoek waard. De restanten van de Romeinse villa liggen tussen Wittlich en Altrich onder het viaduct van de A1. Het Haus Daun in de Karrstrasse is een van de oudste woonhuizen van Wittlich.

De overweldigend mooie natuur van de Eifel doet zich ook in het gebied van Wittlich gelden. De omgeving is dan ook bij uitstek geschikt voor het maken van lange wandel- en fietstochten. Hiertoe is er een groot netwerk van wandel- en fietspaden. Bovendien liggen ook langeafstandsfietspaden zoals de Maare-Moselradweg en de Radweg Wittlicher Senke op het gebied van Wittlich. De stad Wittlich die ook wijnstad is, biedt bovendien voldoende gelegenheden tot overnachten in de ruime keuze uit hotels, pensions en vakantiewoningen. Hiermee wordt Wittlich een uitstekende uitvalsbasis voor een Eifelvakantie.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven