Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Zülpich

Zülpich is een oude Romeinse stad in de Eifel. De gemeente waarvan de stad de kern is bestaat uit 24 steden, dorpen en gehuchten. De gemeente Zülpich heeft bijna 20.000 inwoners. De stad Zülpich is gesticht in de eerste eeuw na Christus onder de Latijnse naam Tolbiacum. In de omgeving van Zülpich is tussen 1953 en 1967 in dagbouw bruinkool gewonnen. Daarvan getuigen nog twee meren die daardoor ontstaan zijn, een bestemd voor de watersport en de ander voor natuurontwikkeling. Zülpich is goed bereikbaar, over de weg via de A1, de B56, de B265 en de B477.

Het gebied van de gemeente Zülpich werd al in de nieuwe steentijd bewoond. Het bewijs hiervoor is gevonden in 2009. Tot die tijd werd altijd aangenomen dat de geschiedenis van deze Romeinse stad slechts 2000 jaar terug reikte. In de eerste eeuw is Zülpich ontstaan als kleine nederzetting bij een knooppunt van wegen richting de steden Reims, Trier, Xanten, Bonn, Keulen en Gulik. In de tweede werd een thermencomplex gebouwd en in de vierde eeuw kreeg Zülpich een muur. In 496 werd er slag geleverd tussen de Alemannen en de Frankische koning Clovis I. Toen hij de slag gewonnen had, bekeerde Clovis zich tot het Christendom en vestigde het Merovingische rijk. De kerk van Sint Petrus wordt voor het eerst in 848 in een oorkonde genoemd. Zülpich werd door Vikinginvallen verwoest is 881. In de eerste helft van de dertiende eeuw kreeg Zülpich stadsrechten. In de turbulente dertiende eeuw werd Zülpich weer verwoest, maar in 1395 was de stad herbouwd. Tegenwoordig is veel uit die tijd bewaard gebleven. Tijdens de Franse bezetting tussen 1794 en 1815 was Zülpich hoofdstad van een Frans kanton. In 1864 werd Zülpich op het spoorwegnet aangesloten en in de jaren dertig van de vorige eeuw werd het zeer goed behouden gebleven Romeinse thermencomplex ontdekt. Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werd Zülpich door de geallieerden gebombardeerd en werden grote delen verwoest. Tijdens een grootscheepse gemeentelijk herindeling in 1969 ontstond de huidige gemeente Zülpich.

Tot de bezienswaardigheden van Zülpich behoort de Sint Petruskerk waarvan de bouw al voor 848 begonnen is. De burcht uit de veertiende eeuw en het oude middeleeuwse stadhuis waarvan alleen de toren is overgebleven zijn ook zeer bezienswaardig. Heel bijzonder is de oude stadsmuur en de verschillende poorten die nog in volle glorie overeind staan. De Romeinse thermen uit de tweede eeuw zijn in het tegenwoordige Museum der Badekultur geïntegreerd en daar dan ook te bewonderen.

Zülpich biedt met zijn glooiende landschap, beken en meren uitstekende toeristische faciliteiten, zowel voor de (water)sportminnaars als de natuurliefhebbers. De mogelijkheden voor ruiters, fietsers en wandelaars zijn legio. Door het gebied van de gemeente voeren meerdere langeafstandsfiets- en wandelpaden. De toeristen vinden ook een overvloed aan

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven