Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Antweiler

Antweiler is een gehucht van bijna 550 inwoners dat behoort tot de gemeente Adenau. Het dorp ligt zo’n 50 kilometer ten westen van Koblenz op de zuidelijke rand van het Ahrgebergte in de Eifel. Door Antweiler stroomt de Ahr. Antweiler ligt op 286 meter. Over de weg is Antweiler via de B258 en de L73 die langs de Ahr slingert, te bereiken. Antweiler is een officieel erkend toeristenoord (Fremdenverkehrsort).

Al in de Merovingische tijd was er in Antweiler een nederzetting. In 975 wordt het dorp voor het eerst in een oorkonde vermeld. Van de twaalfde tot het eind van de achttiende eeuw viel Antweiler bestuurlijk onder het hertogdom Arenberg. Het dorp is rijk aan goed onderhouden gebouwen uit de afgelopen 300 jaar. Vanaf 1794 viel Antweiler onder de heerschappij van Franse revolutionaire troepen die de linker oever van de Rijn bezet hadden. Als gevolg van het Weens congres in 1815 kwam de regio, en daarmee ook Antweiler, onder het koninkrijk Pruisen. Antweiler werd deel van de gemeente Aremberg in de kreis Adenau, maar kreeg in 1820 zelf de zetel van de burgemeester. Toch bleef de benaming “Bürgermeisterei Aremberg” tot in de twintigste eeuw bestaan. Tot deze gemeente behoorden maar liefst twintig dorpen en gehuchten. Tot de bijzondere bezienswaardigheden van Antweiler behoren de katholieke Sint Maximinuskerk die gebouwd is als een barokke zaalkerk uit 1762. Verder een watermolen die nog in bedrijf is, verschillende gerestaureerde boerderijen een vakwerk gemeenschapshuis, de historische brug over de Ahr, een voormalig stationsgebouw en een oude stilgelegde mijn, de Grube Wilhelm.

Omdat Antweiler de officiële status van toeristenoord heeft, zijn er in de omgeving van het dorp vele wandel- en fietsmogelijkheden. Het dorp heeft een netwerk van goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden van ruim 40 kilometer. Ook al is Antweiler klein, het dorp beschikt toch over verschillende overnachtingsmogelijkheden in een paar pensions en zelfs een hut van de Eifelvereniging, een van de grootste wandelverenigingen in Duitsland.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven