Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Aremberg

Aremberg is een gehucht van ruim 200 inwoners in de gemeente Adenau in kreis Ahrweiler in de Eifel. Aremberg ligt tussen de 510 en 560 meter hoogte op de zuidwestflank van de 623 meter hoge gelijknamige berg. Aremberg is het eenvoudigst te bereiken vanuit Antweiler over de L73 en vervolgens een aantal plaatselijke weggetjes.

Aremberg is al vroeg in de geschiedenis bewoond. Dat wordt bewezen door twee opgravingssites en vier grafheuvels uit de prehistorie. Bovendien is er een oude stenen wal ontdekt onder de fundamenten van de oude ruïne. In de Romeinse tijd lag aan de zuidrand van de Aremberg een belangrijke weg. Aremberg wordt in 1087 voor het eerst in een oorkonde genoemd. En in 1166 duikt voor het eerst de naam van Henricus von Arberg op. Deze wordt genoemd als de heerser over het gebied en de bouwer van de burcht. De heren van Arenberg waren aanvankelijk graven, maar in 1576 werden ze in tot vorstenstand verheven en in 1644 verwierven ze de hertogstitel. Tot de bezienswaardigheden van Aremberg behoort in de eerste plaats de ruïne van de oude burcht, het voormalige slot Aremberg, waar de hertogen van Arenberg hun zetel hadden. Verder is de Sint Nicolaaskerk een bezoek meer dan waard. Deze kerk wordt al in 1306 vermeld en in de vijftiende eeuw is hij geheel vernieuwd. De inrichting van de huidige kerk stamt gedeeltelijk van het voormalige klooster Marienthal. De Schutzengelkapelle is in 1669 gebouwd.

Het natuurbeschermingsgebied Aremberg dat in 1977 is ingericht om de vulkaankegels uit het tertiair en de ruïne te beschermen, is uitstekend geschikt voor het maken van wandelingen. Aremberg is bovendien een etappeplaats van de in 2012 geopende Ahrsteig, een wandelpad dat van de bron van de Ahr in Blankenheim tot aan de monding in de Rijn bij Sinzig voert. In Aremberg is een hotel en een vakantiewoning.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven