Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Effelsberg

Effelsberg Bezienswaardigheden Toeristische Informatie

Eifelgids.nl dus!

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Bezienswaardige steden en dorpen

Hotel snelzoeker

Effelsberg

Effelsberg is een gehucht van slecht 169 inwoners in de gemeente Bad Münstereifel in kreis Euskirchen in de Eifel. Het gehucht ligt in het Ahrgebergte. Ten oosten van Effelsberg ontspringt de Spülsbach die ruim een kilometer verderop in de Effelsberger Bach uitmondt. Langs Effelsberg voert de L234.

Effelsbergwordt voor het eerst genoemd in 893. Vanaf de dertiende eeuw behoort Effelsberg aan de graven en later hertogen van Gulik. Effelsberg werd in 1671 voor 2000 gulden aan de heren van Orsbeck verpand. De verpanding ging later over op de heren van Burtscheid-Büllesheim. In 1767 had Effelsberg met de daarbij behorende gehuchten maar liefst 911 inwoners, veel meer dan tegenwoordig. Nadat de Franse revolutionaire troepen het gebied van de linker Rijnoever hadden bezet, stond Effelsberg onder Frans bestuur. In 1815 viel het gebied bij het Weens congres toe aan de koning van Pruisen. In 1969 verloor Effelsberg zijn zelfstandigheid en werd bij de gemeente Bad Münstereifel gevoegd.

Bezienswaardig in Effelsberg is de parochiekerk Sint Stephanus die in 1886 in neogotische stijl is opgetrokken. De oude parochiekerk stond aanvankelijk wat verderop en stamde uit de dertiende eeuw. Deze kerk was echter te bouwvallig geworden om te handhaven. Verder is de radiotelescoop van Effelsberg bezienswaardig. Deze staat iets ten noordoosten van het dorp in het dal van de Effelsberger Bach. Met een doorsnee van 100 meter van de spiegel is het een van de grootste beweegbare radiotelescopen ter wereld.

Effelsberg ligt in een mooie omgeving en is daardoor bij uitstek een plek om te genieten van lange wandel- en fietstochten.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven