Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Gunderath

Gunderath is een kleine gemeente van ongeveer 130 inwoners in de kreis Vulkaneifel in de Eifel. Gunderath ligt zo’n 12 kilometer van Daun en 20 van Mayen. Ook het gehucht Blumsmühle behoort tot de gemeente Gunderath. Gunderath is over de weg via de L96 te bereiken.

De naam Gunderath duidt op een herkomst uit de late Karolingische tijd. Tot het eind van de achttiende eeuw, behoorde Gunderath tot het Amt Nürburg dat onder bestuur van de keurvorst van Keulen stond. In 1794 bezetten Franse revolutionaire troepen het gebied van de linker Rijnoever. Hiermee kwam ook Gunderath onder Frans bestuur. Dit duurde tot het eind van de Napoleontische tijd. Toen Napoleon in 1815 definitief verslagen was, werd het hele gebied op het Weens congres aan het koninkrijk Pruisen toebedeeld. Na de Eerste Wereldoorlog stond het gebied wederom een tijd onder Frans bestuur, evenals na de Tweede Wereldoorlog.

Bezienswaardig is in Gunderath de katholieke kerk Sint Quirinus uit 1740. De prachtige en woeste omgeving van de Vulkaaneifel nodigt uit tot het maken van lange wandel- en fietstochten op de daartoe goed bewegwijzerde wandel- en fietspaden. Het dorp Gunderath beschikt over een bungalowpark en daarnaast nog een aantal vakantiewoningen. Hierdoor is Gunderath ook een uitstekende uitvalsbasis voor een vakantie in de Eifel.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven