Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Nettersheim

Nettersheim is een gemeente in kreis Euskirchen die bestaat uit elf dorpen in de noordelijke Eifel met in totaal ongeveer 8000 inwoners. De gemeente is in 1969 gevormd. In 1990 werd Nettersheim uitgeroepen tot de Duitse hoofdstad voor natuurbescherming. Nettersheim ligt in de Duits-Belgische natuurpark Nordeifel. De belangrijkste rivieren in Nettersheim zijn de Urft en de Erft. Het onbebouwde gedeelte van de gemeente bestaat praktisch geheel uit beschermde natuur- en landschapsgebieden. Nettersheim heeft een uitzonderlijk rijke soortenrijkdom aan planten. Door het gemeentegebied voert de A1 zodat deze makkelijk te bereiken is. Ook is Nettersheim op het spoorwegnet aangesloten op de lijn Keulen-Trier.

In de gemeente Nettersheim zijn veel restanten uit de prehistorie en de Romeinse tijd bewaard gebleven. Zo is even ten noorden van het dorp Nettersheim in het Urftdal een deel van het Romeinse Eifelaquaduct gevonden. Dit deel is het verst van Keulen verwijderd, waar het aquaduct naartoe leidde. Ten zuiden van het dorp zijn verschillende Romeinse burchten en tempels ontdekt en restanten van de heerweg tussen Trier en Keulen. Na de Romeinen kwamen de Franken in Nettersheim. Hiervan getuigen enkele grafvelden. Nettersheim wordt voor het eerst in een oorkonde genoemd uit 867. De middeleeuwse waterburcht van de ridders van Nettersheim is nu geheel verdwenen en de fundamenten daarvan liggen onder de parkeerplaats bij het station. In december 1862 brandde een groot deel van het dorp Nettersheim af als gevolg van brandstichting. Met de komst van het spoor in 1870 begon de welvaart in Nettersheim te groeien.

Van de drie burchten die Nettersheim rijk geweest is, is nauwelijks nog iets over. Enkel van de zogenoemde Jüngeren Burg of Dietrichsburg is nu nog het hoofdgebouw over. De katholieke parochiekerk Sint Maarten heeft een oude geschiedenis. Een voorganger is waarschijnlijk een kapel uit rond 800. Het huidige gebouw stamt uit 1785 dat in 1966 en 1968 met twee vleugels is uitgebreid. Naar Nettersheim komt men voor de natuur. In de gemeente is het goed wandelen en fietsen. Bezienswaardig zijn ook het natuurcentrum Eifel in Nettersheim en de agrarische Museumshof waar de geschiedenis van het boerenbedrijf wordt getoond. De gemeente heeft een aantal themawandelpaden over geologie, archeologie en natuur. Daarnaast heeft Nettersheim langeafstandswandel- en fietspaden, zoals de Eifelsteig van Aken naar Trier en de Eifel-Höhenroute die rond en door het nationale park Eifel voert en de Tälerroute voert langs interessante dorpen in Noordrijn-Westfalen op een kindvriendelijke manier. Behalve hotels, pensions en vakantiewoningen zijn er ook onderkomens in Nettersheim voor groepen en schoolklassen. Ook toeristen met een mobilehome kunnen in Nettersheim makkelijk een staanplaats vinden.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven