Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Roetgen

Roetgen is een gemeente van ruim 8000 inwoners aan de grens met België in de stadsregio Aken. Officieel heet de Roetgen “Tor zur Eifel” ofwel “Poort van de Eifel”. Roetgen ligt aan het stuwmeer in de Dreilägerbach, dat de drinkwatervoorziening voor een groot deel van de regio verzorgt, waaronder Kerkrade. Tot de gemeente Roetgen behoren de dorpen Roetgen, Rott en Mulartshütte dat de oudste kern van de gemeente is. Over de weg is Roetgen via de B258 te bereiken.

Het gebied van Roetgen lag in klassieke tijden op het kruispunt van twee belangrijke Romeinse wegen. Al in de Romeinse tijd wrd in dit gebied ijzer gewonnen en gesmolten. Toch wordt het centrum van die ijzerverwerking, Mulartshütte, pas voor het eerst in een oorkonde uit 1430 genoemd. In Roetgen zelf kwamen pas rond 1550 de eerste pioniers die het bos- en heidegebied moesten ontginnen. De eerste kerk werd tussen 1636 en 1660 gebouwd, waarvan nu alleen nog de Mariakapel over is. Met de komst van protestanten naar Roetgen kwam ook de lakenindustrie mee. Tot de Franse bezetting door de revolutionaire troepen vanaf 1794, viel Roetgen bestuurlijk onder het hertogdom Gulik. Na de Napoleontische tijd viel bij het Weens congres in 1815 het gebied van de linker Rijnoever toe aan het koninkrijk Pruisen. In 1885 kreeg Roetgen een station aan de lijn Aken-St. Vith, maar deze lijn is na de Eerste Wereldoorlog opgeheven toen het gebied van Eupen Belgisch werd en Roetgen daarmee grensplaats. Het lijntje is nog wel als Vennbahn tot 2001 in gebruik geweest voor toeristische doeleinden. Intussen wordt op het oude tracé een fietspad aangelegd. Ook de Tweede Wereldoorlog heeft een zwaar stempel op het gebied gedrukt. Roetgen was de eerste Duitse plaats die door de Amerikanen in 1944 werd ingenomen.

Tot de bezienswaardigheden van Roetgen behoren de Mariakapel, het gemeentehuis van Roetgen waarin zich een standbeeld van een wever van de beeldhouwer Hermann Pier bevindt. De Charliers-Mühle is een voormalige watermolen uit 1768. Achter deze molen begint de eerste etappe van de Eifelsteig, een langeafstandswandelpad van vijftien etappes dwars over de Eifel. Na de prachtige wandelingen en fietstochten die u in het Belgisch-Duitse grensgebied kunt maken in de overweldigende natuur van de Hoge Venen en het omringende beboste heuvelland, kunt u relaxen in de Roetgen-Therme, een groot saunalandschap met zeven sauna’s en warmeluchtbaden, zwembaden, hotel en restaurant

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven