Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Woffelsbach

Woffelsbach is een dorp van zo’n 530 inwoners in de gemeente Simmerath in de stadsregio Aken. Het dorp ligt in de noordelijke Eifel aan het stuwmeer in de Roer, de rivier die bij Roermond in de Maas uitmondt. Het stuwmeer is het zeilcentrum van de regio met regelmatige bezoekers vanuit Aken en Keulen. Woffelsbach ligt aan de rand van het Nationalpark Eifel. Over de weg is Woffelsbach via de L128 te bereiken.

Het gebied waarin Woffelsbach ligt is al in de Romeinse tijd bewoond geweest. Dit wordt ondersteund door bodemvondsten die in het Roerdal zijn gedaan. Over het begin van het huidige Woffelsbach is weinig bekend. De oudste boerderijen stammen uit de zeventiende eeuw. De regio van Monschau en het Roerdal werd tot het einde van de achttiende eeuw door het hertogdom Gulik bestuurd. In 1794 werd het gebied van de linker Rijnoever door Franse revolutionaire troepen bezet. De Franse bezetting duurde tot 1815 toen bij het Weens congres het gebied werd toegewezen aan het koninkrijk Pruisen.

Het toerisme in Woffelsbach begon in de jaren dertig van de vorige eeuw en kreeg nog een enorme impuls met de bouw van de stuwdam tussen 1955 en 1959. Hierdoor ontstonden immers de mogelijkheden tot watersporten die er voorheen niet geweest waren. Heden ten dage zijn er in Woffelsbach meer dan vijftien zeilverenigingen gevestigd. Er zijn campings, zeilscholen, appartementen en weekendhuisjes in overvloed. Rond het stuwmeer ligt een wandel- en fietspad van 27 km. Beide zijden van het meer zijn begroeid met beuken- en eikenbossen. Behalve het pad rond het meer, zijn er nog de langeafstandspaden Eifel-Höhenroute rondom het Nationalpark Eifel en de Rur-Uferradweg die de Hoge Venen met monding van de Roer in Roermond met elkaar verbindt.

>> Dorpen en steden in de Eifel


Grotere kaart weergeven