Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Bijzondere diersoorten in de Eifel

Net als de plantenwereld is de fauna in de Eifel zeer gevarieerd. Dat hangt dan ook samen met de grote variaties in het landschap. Met een beetje geluk kunt u tijdens uw vakantie in de Eifel met eigen ogen waarnemen hoe de bevers het landschap naar hun eigen wensen gestalte geven. Ook zou u de koning van de nacht, de oehoe, op zijn jachtvlucht kunnen waarnemen, net als de vleermuizen die in groten getale uitvliegen als de schemer aanbreekt. In de verschillende landschappen van de Eifel – de Vulkaaneifel, de Roereifel, de Noord-Eifel en de Hoge Venen – is de dierenwereld net zo gevarieerd.

Diersoorten in de Eifel

Het is niet voor niets dat de Eifel bij natuurliefhebbers zo geliefd is als vakantiebestemming. De vele soorten zoogdieren, vogels, vissen, reptielen en insecten zijn een lust voor het oog. In de Hoge Venen vindt het streng beschermde en zwaar bedreigde korhoen de westelijke grens van zijn verspreidingsgebied. U kunt als toerist onder begeleiding van natuurgidsen met de gevarieerde fauna van de Eifel kennis maken aan de hand van wandel-, fiets- en GPS-tochten. Oogstrelend zijn de schitterende kleuren van de ijsvogel als hij pijlsnel tussen de takken door schiet om in het water van de heldere beken en riviertjes te duiken en met een visje in zijn snavel weer boven te komen. De wilde kat is ook lange tijd in zijn voortbestaan bedreigd geweest, maar tegenwoordig verovert hij zijn plek in het ecosysteem van het Nationalpark Eifel weer terug. In het voor- en najaar strijken vele trekvogels op hun reis naar het noorden of het zuiden neer in de voedselrijke gebieden van de Eifel. Daardoor kan het voorkomen dat u zomaar een stel zeevogels tegenkomt op uw vakantie in de Eifel. In de zomer vindt ook de zeldzame grauwe klauwier zijn nestelplaatsen in het halfopen landschap van de Kalkeifel. Hoewel je hem eerder in warmere streken zou verwachten dan de Eifel, heeft toch de extreem zeldzame muurhagedis op de warmere op het zuiden gerichte rotshellingen zijn plek gevonden.

Ook de insectenwereld is in de Eifel rijkelijk vertegenwoordigd. Om te beginnen vallen de zeldzame libellen- en vlindersoorten op, zoals de tangpantserjuffer en de met uitsterven bedreigde blauwe vuurvlinder. Verder natuurlijk de prachtige zwarte met rode strepen versierde sint-jacobsvlinder. In de beken van de Eifel zult u ook de beekparelmossel en de rivierdonderpad aantreffen en lopend over de bodem in de sterke stroming voelt de waterspreeuw zich op zijn gemak.

>> Steden en dorpen in de Eifel