Eifelgids.nl

Welkom op Eifelgids.nl
Het online magazine over het prachtige Eifellandschap in Duitsland.

Eifel informatie


Hotelzoeker

Bezienswaardige steden en dorpen

Doe tips

Eifel

Kall

Kall is een gemeente in de noordelijke Eifel in kreis Euskirchen. De gemeente met ruim 11.000 inwoners bestaat naast het dorp Kall zelf, uit 22 dorpen en gehuchten. Kall ligt even ten zuiden van de lijn Aken-Keulen op een hoogte van 399 tot 538 meter. In Kall mondt de Kallbach uit in de Urft. De gemeente ligt te midden van uitgestrekte bossen en bijzonder is de berg van kalkzandsteen, Fels genoemd, in de gemeente. Kall wordt via de weg door de A1 en de B266 ontsloten. Het station van Kall ligt aan de lijn Keulen-Euskirchen-Gerolstein-Trier. Daarnaast heeft ook het dorp Scheven een station. Tijdens de zomermaanden doet ook het museumspoor Oleftalbahn Kall aan.

Kall is als gemeente ontstaan in 1969 uit de samenvoeging van acht voorheen zelfstandige gemeenten en na een paar correcties in 1972 was de gemeentelijke hervorming compleet. Kall ligt in het natuurpark Nordeifel en is aangewezen als plaats van het nationale park Eifel. Vroeger werd hier ijzer en lood gedolven en verwerkt. Deze industrie legde toentertijd een zwaar stempel op het gemeentegebied. Bezienswaardig in Kall is het klooster Steinfeld. In het nabij gelegen dal van de Gillesbach ligt de atoombunker van de regering van Noordrijn-Westfalen. Het ondergrondse gebouw heeft twee etages met 100 kamers, waar de regering zich 30 dagen zou kunnen beschermen tegen een aanval. Na de Koude Oorlog is de bunker verkocht aan een familie die er een documentatiecentrum heeft gevestigd. Hier worden ook rondleidingen georganiseerd.

Het Pingenwanderpfad Kall van twaalf kilometer lengte volgt de voormalige metaalindustrie op de voet. Ook de Römerkanalwanderweg van Nettersheim naar Keulen langs de Eifelwaterleiding voert door het gemeentegebied. Verder komt ook de 330 kilometer lange langeafstandswandelweg Eifelsteig door de gemeente Kall. Door het dorp zelf komt het fietspad Eifel-Höhenroute die rondom het nationale park Eifel voert. Het fietspad Tälerroute ten slotte komt ook door het dorp en is geschikt voor het hele gezin.

>> Dorpen en steden in de Eifel